Стоп меланома. Мешканців Львівщини закликають безкоштовно обстежити родимки

12168 0
Обстеження триватиме упродовж наступного тижня у всіх дерматологічних закладах.
фото: onco.com.ua

фото: onco.com.ua

З початку року на Львівщині виявили 130 випадків меланоми шкіри. Аби випадків стало менше, упродовж наступного тижня львів’яни можуть безкоштовно обстежити новоутворення на шкірі. На Львівщині стартував проєкт «Стоп меланома», повідомляє Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА.

Читайте також: Львів’ян просять допомогти зібрати кошти на лікування жінці, в якої меланома

За словами експертки департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з дерматовенерології Орисі Сизон, звернути увагу на цю проблематику бажано людям, які мають світле чи руде волосся, ластовиння на шкірі, сімейний анамнез чи тривалий час перебуває на відкритому просторі.

«Обстеження триватиме упродовж тижня у всіх дерматологічних закладах Львова. Дотримуючись протиепідемічних заходів, прошу телефонувати у call – центри закладів та попередньо записуватись на прийом», – зазначила Сизон.

Скринінгове обстеження на раннє виявлення меланоми бажаючі можуть пройти безкоштовно.

Пройти обстеження можна у:

  • Комунальна 5 міська поліклініка (вул. Виговського, 32)
  • Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер (вул. Коновальця, 1)
  • Поліклінічне відділення № 1 Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру (с. Сокільники , вул. Д. Галицького, 2).

Довідково

Меланома – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Пухлина переважно локалізується в шкірі, значно рідше в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. Захворювання походить із пігментних клітин і становить до 20 % раку шкіри.

Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з'являються упродовж першого року від початку захворювання. Метастази спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше – у легені, печінку, кістки, головний мозок.

Ранні ознаки захворювання можна виявити за правилом АККОРД:

  • А – Асиметрія – умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини
  • К – Край – нерівний, рваний або розмитий край родимки
  • К – Кровоточивість
  • О – Окрас – вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів
  • Р – Розмір – чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини
  • Д – Динаміка – збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!