Підозрюваному у розкраданні гуманітарки для ЗСУ Роману Матису обрали заставу у 2 млн грн

2203 0
Для двох фігурантів справи, Романа Матиса та Євгена Шпитка, суд призначив заставу в розмірі 4 млн грн.
Фото:lviv.media

Фото:lviv.media

Галицький районний суд м. Львова обрав двом фігурантам у справі розкрадання гуманітарної допомоги запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалом у розмірі 4 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Львівської обласної прокуратури.

Зазначимо, що йдеться про двох мешканців Львівщини, які під час воєнного стану організували незаконну реалізацію військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіків підозрюють у привласненні добровільних пожертв громадян, які виводилися з рахунків через банківські термінали та відділення.

Читайте також: Амуніція на мільйони гривень. Деталі затримання підприємця зі Львова, причетного до розкрадання гуманітарки для ЗСУ

Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис грн. За результатами обшуків у фігурантів виявили та вилучили бронежилети, військові каски, грошові кошти та інші докази.

Нагадаємо, що Служба безпеки України блокувала схему розкрадання гуманітарної допомоги та виявила амуніцію для військових на мільйони гривень. За оперативними даними СБУ виявлено, що організатори вводили в оману керівників однієї з громадських організацій і привласнювали благодійні пожертви, які призначались для ЗСУ.

Схему організували двоє мешканців регіону. Один з них – президент інвестиційної компанії, відомий львівський підприємець Роман Матис, а інший – головний редактор інформаційного видання Євген Шпитко. Їх підозрюють у продажу за чималі гроші військового спорядження та іншої гумдопомоги, що призначалась для потреб армії та військових формувань України.

У виданні Mind.ua, головним редактором якого є Євген Шпитко, повідомляють, що для оптимізованого постачання бронежилетів до військових частин була залучена юридична особа «Артан Центр», яка акумулювала запити від військових, добровольців, волонтерів та приватних осіб. Вона уклала договори із структурами «Укроборонпрому» на оптові партії вказаної номенклатури.

Читайте також: Суд у Львові дозволив арештувати Медведчука

«Зарегульованість та складність екіпірування пересічних громадян, ТРО, конкретних військовослужбовців на тлі розгортання бойових дій змусили шукати можливості, щоб прискорити та спростити процедури. Завдяки формату безповоротної допомоги на суму вартості товару та оптовим контрактам вдалося швидко налагодити адресну передачу якісних бронежилетів людям, які йшли на фронт», – так пояснює директор «Артан Центр» Олег Кончаківський.

Зазначається, що жодним чином у цій діяльності не були задіяні гуманітарні вантажі. Натомість йдеться виключно про закупівлю конкретних товарів на замовлення конкретних користувачів. Товари закуповувалися за кошти замовника. У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались. Зі слів Кончаківського, таким є зараз усталений формат роботи волонтерських організацій.

Нагадаємо, що президента Міжнародного інвестиційного офісу, колишнього голову управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації у 2016-2021 роках Романа Матиса, а також головного редактора видання Mind.UA Євгена Шпитка підозрюють у незаконному використанні гуманітарної допомоги і благодійних пожертв. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!