Суд дозволив повернути будівельний паркан у Брюховичах, де замість школи планують житло і ТРЦ

952 0
У такий спосіб рішення суду фактично розблоковує будівництво, проти якого виступає міська рада Львова.
Фото: lviv.nashigroshi.org

Фото: lviv.nashigroshi.org

Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення Львівської міської ради про знесення будівельного паркана на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Огорожу знесли восени минулого року, коли виявилось, що на місці недобудованої школи планують збудувати торговий центр та житло. Про це повідомили  «Наші гроші. Львів».

У такий спосіб рішення суду фактично розблоковує будівництво, проти якого виступає міська рада Львова. 

Читайте також: На території колишнього табору у Брюховичах збудують вісім багатоповерхівок

Незадовго до приєднання до Львівської громади, 2020 році, Брюховицька селищна рада безкоштовно передала підприємству ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» земельну ділянку на Широкій, 2. Тоді йшлося, що організація збудує на місці недобудованої школи реабілітаційний центр для ветеранів. Виявилось, що насправді там планують збудувати ТЦ і житло, а реабілітаційний центр мав займати лише 1%. Навесні 2021 року справою зацікавилась поліція, що відкрила провадження за статтею про зловживання владою. У межах провадження Галицький районний суд наклав арешт на 3,5 га землі під недобудом. Після цього школу в Брюховичах обгородили і почали зрізати дерева без відповідного ордеру на зрізку від управління екології та природних ресурсів ЛМР. Уже в вересні 2022 року цей арешт зняли

26 жовтня міська комісія ТЕБ і НС прийняла рішення паркан демонтувати. Наступного дня комунальники зняли огорожу, а в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками. Рішення міської ради, вочевидь, не задовольнило підприємство і воно звернулось до суду. 8 лютого 2023 року Львівський окружний адміністративний суд розглянув позов підприємства ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», яке просило визнати демонтаж будівельного паркану протиправним. Представник компанії-забудовника заявив, що комісія ТЕБ і НС не мала підстав для усунення будівельного майданчика. Також він заявив, що підприємство має усі дозвільні документи на будівництво, а рішення міської ради «стосується обмеження права приватної власності позивача на ділянку».

Читайте також: Як зміниться один із львівських народних домів

Представник міської ради у суді натомість заявив, що комісія ТЕБ і НС винесла своє рішення про демонтаж огорожі, бо під час облаштування будмайданчика забудовник порушив благоустрій, зрубав дерева та не погодив заїзди на земельну ділянку та дорожні знаки перед ними. Окрім того, юрист міськради в суді заявив, що рішення Брюховицької селищної ради про списання недобудованої школи на вул. Широкій, 2 та надання забудовнику земельної ділянки за цією адресою є незаконними, і міська рада з ними не погоджується.

Суддя Олександр Коморний, який розглядав цю справу, вирішив, що комісія ТЕБ і НС не є органом, який може приймати рішення у містобудівній сфері. Окрім того, суд встановив що «Львівська здравниця» сплатила 247,6 тис. грн компенсації за зрізані дерева у бюджет Брюховицької селищної ради у жовтні 2021 року.  Щодо самих будівельних робіт на вул. Широкій, 2, то суд вирішив, що жодних проблем з ними немає. З огляду на це, на думку суду, забудовник не повинен був отримувати дозвіл від міської ради. Суддя також звернув увагу на те, що Галицька районна адміністрація 25 жовтня склала протокол про адміністративне правопорушення на керівника підприємства, але через місяць сама ж закрила це провадження «у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення». Отож суддя повністю задовольнив позов підприємства і визнав протиправними знесення будівельного паркану на вул. Широкій, 2 та встановлення комунальниками обмежувальних блоків.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!