В Україні зрівняли права жінок і чоловіків на відпустку при народженні дитини

3246 0
Таку відпустку можуть надавати не лише чоловікові, що перебуває в шлюбі з жінкою, яка народила дитину, але й батькові, який не в шлюбі з матір'ю дитини, але вони проживають разом.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

В Україні дозволили батькам брати двотижневу оплачувану відпустку при народженні дитини. Народні депутати ухвалили в цілому законопроеєкт № 3695 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною. Відповідне рішення підтримали 269 народних депутатів України.

Читайте також: В Україні пропонують запровадити декретну відпустку для чоловіків

Законопроєктом, зокрема, пропонується доповнити Кодекс про працю і закон «Про відпустки» новим видом відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 днів, який оплачується за рахунок роботодавця. Така відпустка може надаватися як матері, так і чоловікові, що перебуває в шлюбі з жінкою, яка народила дитину, а також батькові дитини, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони проживають разом. Така відпустка також може надаватися бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) виховує дитину одна (один).

Читайте також: Чоловіки у декреті, матері-одиначки та понаднормові години. Як може змінитись трудовий кодекс

Законопроєкт надає рівне право кожного з батьків дитини брати відпустку з догляду за дитиною до трьох років та закріплює право батьків неповнолітніх дітей, а також повнолітніх осіб з інвалідністю з дитинства на додаткову відпустку.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року депутати прийняли у першому читанні законопроєкт №3695, який передбачає забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!