Технічну рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах закінчили на 75%. Як полігон виглядає зараз

13392 0
Закінчити технічну частину рекультивації повністю планують восени.

На полігоні у Великих Грибовичах на 75% закінчили технічну рекультивацію. Наразі тривають роботи, які планували закінчити у липні цього року, однак через війну довелося зсунути терміни. Так, закінчити технічну частину мають до осені. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник депутатської комісії з екології з фракції «Самопоміч» Володимир Лучишин.

«Технічну частину рекультивації мали закінчити у липні цього року, але змушені були преенести терміни і тепер в планах закінчити цю частину рекультивації восени»,  – каже він.  

Читайте також: У Великих Грибовичах, де було сміттєзвалище, відкрили біогазову електростанцію. Відео

Роботи на сміттєзвалищі тривають, до встановленого терміну полігон мають повністю вкрити мембраною, крізь яку не проникатиме дощова вода. 

«Погіршення ситуації вже не буде», – коментує він.  

Зазначимо, що полігон твердих побутових відходів – це інженерна споруда, яку захоронюють через 20-30 років. На цьому ж місці відкривають сквер для відпочинку місцевих жителів, однак інформацію про це наразі не коментують. Депутат каже, що стосовно громадського простору в майбутньому планують також громадські обговорення. 

Він також зазначає, що наразі на сміттєзвалищі вже на 96% виконали перепрофілювання відходів на території полігону, на 71% змонтували трубопровід для системи збору і дренажу фільтрату, на 99% здійснили рекультивацію двох фільтраційних озер. 

Читайте також: На Грибовицькому полігоні тестують дослідницьку установку для очистки фільтрату

Нагадаємо, що Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі під Львовом. Площа звалища становить понад 38 га. Закрили Грибовицьке сміттєзвалище після трагедії 2016 року, тоді на території сміттєзвалища спалахнула масштабна пожежа, стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників. У Львові будують сміттєпереробний завод, що буде на вул. Пластовій, 13. Його планують завершити до серпня 2023 року. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва). Утім у липні цього року його змінили на польську компанію, Control Process S.A. Яка запропонувала на тендері вищу ціну з поміж інших компаній – 37 мільйонів євро. 

Також додамо, що Верховний Суд визнав Львівську міську раду винною у бездіяльності через використання Грибовицького сміттєзвалища, на якому загинули чотири людини. Тим часом Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові. Потужність майбутнього заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. Збудують його біля очисних споруд «Львівводоканалу» на вул. Пластовій, 13. Наразі там тривають підготовчі роботи.

На місці Грибовицького сміттєзвалища планують створити парк. На полігоні уже запрацювала сучасна біогазова електростанція, завдяки якій замінять понад 800 тисяч метрів кубічних природнього газу на рік і забезпечать «зеленою» електрикою близько сотні родин. Станція вироблятиме понад 2 млн кіловат на рік, заміщуючи 80 тисяч кубометрів природнього газу. Це забезпечить електроенергією близько 735 господарств.

Cофія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!