Три головні переваги скасування трудових книжок в Україні

2504 0
Співавтор законопроекту про скасування трудових книжок Адрій Єрашов назвав три основні переваги цієї ідеї, висунутої Міністерством економіки.
фото: canindia.com, www.psv.org.ua, www.unian.ua

фото: canindia.com, www.psv.org.ua, www.unian.ua

Одним з плюсів законопроекту є захист працівника. «Коли людину незаконно звільнили з роботи, припустимо, їй записали в трудову книжку те, що її звільнено за статтею. Людина, звісно, йде в суд, наймає юристів, вони оскаржують цей запис. Суд приймає, наприклад, рішення на користь працівника, запис у трудовій виправляють. Людина приходить з цією трудовою книжкою до нового роботодавця, але він бачить обидва ці записи. Тож для майбутнього роботодавця це проблемний співробітник», – пояснив Андрій Єрашов.

Читайте також: Що українці отримають замість трудових книжок? Три факти

За його словами, після скасування трудових книжок працівник зможе уникнути ситуації, в якій він буде представлений в «поганому» світлі перед майбутнім роботодавцем, хоч і не зі своєї вини. Оскільки в електронному реєстрі буде зберігатися тільки останній запис, а незаконний запис про звільнення за статтею, скасований судом, буде видалено. З трудовою книжкою цього не зробиш – навіть закреслений запис можна побачити.

Експерт також зазначив, що другим плюсом цього законопроекту є економія для бізнесу. «Ми передбачаємо, що зекономлені гроші підуть на розширення бізнесу, на створення нових робочих місць, можливо, на підвищення заробітної плати», – сказав Єрашов.

Читайте також: Як зміниться Трудовий кодекс: 12 нововведень

Ще однією перевагою скасування трудових книжок експерт назвав економію часу і зменшення кількості документів, необхідних для надання в різні держструктури при оформленні виплат. «Також плюс у тому, що не треба буде при втраті трудової книжки йти і відновлювати всі записи, збирати їх по компаніях, частина з яких вже можуть не працювати. Це проблема, яка раніше була. Раніше для призначення виплат, тієї ж пенсії, треба було принести трудову книжку. А зараз вже в Пенсійному фонді це все давно є, і їм, крім вашого паспорта та коду більше нічого не треба», – сказав співавтор законопроекту про скасування трудових книжок. Він додав, що ця реформа спрямована на максимальне спрощення і автоматизацію оформлення пенсій та інших виплат.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус ініціює скасування трудової книжки. Трудова книжка — офіційний персональний документ, який містить записи про працевлаштування громадянина; «трудові» були широко поширені в СРСР, Третьому рейху, НДР та Болгарії, використовуються в багатьох країнах СНД.

Джерело: Обозреватель, finance.ua

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!