«Це освітянське мародерство». Ректор УАД прокоментував заяву про реорганізацію закладу

1545 0
Українська академія друкарства обурюється такими методами реорганізації.
Студенти Української академії друкарства під час мирної акції 12 листопада 2022 / Фото: Твоє місто

Студенти Української академії друкарства під час мирної акції 12 листопада 2022 / Фото: Твоє місто

8 листопада стало відомо, що Міністерство освіти і науки України звернулося до Кабміну з ініціативою об’єднати Українську академію друкарства з Львівським національним університетом імені Івана Франка. Згодом студенти УАД вийшли на мирну акцію і виступили проти реорганізації. Ректор закладу Богдан Дурняк вважає, що такі дії є неприпустимими, вони йдуть всупереч заяв самого міністра, який казав, що під час воєнного стану такі реорганізації не можна розглядати і їх вважатимуть «освітянським мародерством».

Джерело: ректор УАД Богдан Дурняк у коментарі Tvoemisto.tv

«Академія друкарства, як і всі інші, дізналася із соціальних мереж про цю так звану реорганізацію. В цей день ми одразу зібрали вчену раду Академії друкарства, студентське самоврядування, профспілкові організації, студентський і викладацький склади та висловили свою думку про неприпустимість таких дій»,  сказав він.

За словами ректора, УАД обурюється такими «втаємниченими непрозорими недемократичними та неєвропейськими методами» реорганізації.

«Ми звернулися до президента України, Кабінету міністрів та Міністерства освіти, і до сьогодні жодної відповіді Міністретво не дає, а навпаки блокує акаунти наших студентів, які висловлюють свою думку в соціальних мережах»,  додає ректор.

Читайте також: У Львові студенти Академії друкарства вийшли на акцію протесту

Богдан Дурняк зазначає, що замість того, щоб студенти мали активно займатися волонтерською діяльністю і нормально навчалися, вони відстоюють право на здобуття вищої освіти саме в тому навчальному закладі, який вони обрали.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України звернулося до Кабміну з ініціативою об’єднати Українську академію друкарства з Львівським національним університетом імені Івана Франка.

У соцмережах також шириться флешмоб у знак протесту проти об’єднання вишів, які ініціювали студенти УАД #гетьрукивідуад. Вони стурбовані, що їх позбавлять державної форми навчання, анулюють дипломи, а в період війни 200 викладачів залишаться без роботи. А в суботу, 12 листопада, на площі перед Оперним театром студенти Української академії друкарства виходили на мирну акцію через ці заяви.

Зазначимо, що Tvoemisto.tv скерувало запит в Міністерство освіти і науки України, щоб отримати офіційну позицію. 

Для довідки

Українська академія друкарства – єдиний в Україні автономний заклад вищої освіти, який готує фахівців з медійних технологій та поліграфії. За свою 85-річну історію вона випустила десятки тисяч спеціалістів, які формують інформаційний простір держави, працюючи у видавництвах, друкарнях, засобах масової інформації, поліграфічних підприємствах, книгарнях, рекламних організаціях, машинобудівних підприємствах, науково-дослідних установах.

Софія Шавранська, Марта Байдака

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!