Центр легеневого здоров’я у Львові заповнений на 100% «ковідними» хворими. Що далі

11789 0
У коридорах пацієнти не лежать, бо кожен з них потребує кисню.
Фото: Центр легеневого здоров

Фото: Центр легеневого здоров'я

У Центрі легеневого здоров’я зайняті всі 170 ліжок для хворих з ковідними пневмоніями у чотирьох пульмонологічних відділеннях та в реанімації. Щодня із лікарні виписують 20-25 пацієнтів, стільки ж приймають. Більше прийняти не можуть, тому що кожен пацієнт потребує якісного кисню у достатній кількості. Про це Тvoemisto.tv розповів директор лікарні Любомир Рак.

Читайте також: Директор Центру легеневого здоров'я заявив, що всі медикаменти пацієнти змушені купувати самі

«На сьогодні у нас розгорнуто 170 ліжок. 150 із них підключені до кисневих точок. Крім того, є 20 кисневих концентраторів. Із цих ліжок 20 у реанімаційному відділенні. Зараз там 12 пацієнтів, із них семеро – підключені до апаратів штучної вентиляції легень (станом на 21 жовтня - ред)», – розповідає Любомир Рак.

За його словами, у середньому людина перебуває у стаціонарі 14-15 днів. Деякі пацієнти одужують швидко, за 10 днів, а є такі, які лежать у лікарні місяць-півтори.

У квітні-травні, згадує директор, у лікарні було в середньому 40-50 пацієнтів із ковідними пневмоніями. Зараз 40-50 пацієнтів припадає усього на двох медсестер, які щодня мають зробити кожному пацієнту щонайменше три ін’єкції, а часто навіть 5-7.

«Із другої половини липня, у серпні до нас стали поступати важчі пацієнти, в яких ураження легеневої тканини сягає 70-80%. Вони всі кисневозалежні. Буває, що привозять пацієнтів із сатурацією (наповненість киснем крові) 50 і нижче. Вони синього кольору. Ми даємо їм кисень і людина одразу відчуває полегшення», – говорить лікар.

Читайте також: У лікарнях Львова готують резерв ліжок для хворих на Covid-19

У медзакладі зараз проводять кисневу реконструкцію – планують поставити ще один резервуар, два випаровувачі. Тут можуть розгорнути ще ліжка, але тоді потрібно буде залучити ще персонал. Хоча ті медики, які вже працюють у ковідних відділеннях, не зможуть витримати більше навантаження.

«Умовно, я можу перепрофілювати ще два відділення і розгорнути сто ліжок. На них мені буде потрібно ще щонайменше 5-7 лікарів і десь 40, щонайменше 30 медсестер. Когось візьму із наших туберкульозних відділень, але треба буде ще десь набирати людей», – розповідає Любомир Рак.

У Центрі є загалом 400 ліжок, із них сьогодні 40% зайняті, але якщо взяти власне «ковідні», то заповненість становить 100%. 

«У нас весь час заповнені ліжка на 100%, починаючи десь із червня. У липні лежало до 200 людей, ми доставляли ліжка, до однієї кисневої точки підключали дві маски. Це неправильно, але іншого виходу не було. Зараз маємо кисневі концентратори», – розповідає Любомир Рак.

За 7 місяців пандемії лікарі медзакладу пролікували більше 1500 пацієнтів із ковідними пневмоніями, понад 100 пацієнтів не вдалось врятувати.

Читайте також: «Уже ніде класти». У лікарні Львівщини щодня госпіталізовують більше 130 «ковідних» хворих

Загалом коронавірусну інфекцію на Львівщині виявили вже у 26 024 людей. 740 людей померли, 10 240 – одужали. У стаціонарах області сьогодні перебувають 1555 хворих, 129 людей перебувають на лікуванні у відділенні реанімації, 36 на апаратах ШВЛ.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!