Ціни та фінансові програми. Як впливають курс гривні та вибори на ринок нерухомості

2280 0
Чому зараз стає популярним купівля квартири з розтермінуванням оплат та коли очікувати зміни цін на квартири в новобудовах.
фото - @verstappen_photography

фото - @verstappen_photography

Цьогорічний березень для ринку нерухомості виявився нетиповим. Причиною цього стали три фактори одночасно: президентські вибори, різке коливання курсу гривні та стабільні ціни на нерухомість.

Вигідною стає купівля квартири з розтермінування оплат

«Забудовники і девелопери практично не коректували ціни через коливання курсу гривні. Причому це стосується як тих, хто має прив’язку ціни до долара, так і тих, хто фіксує вартість у гривнях. Натомість відреагували покупці», — говорить керівник одного з найбільших сайтів нерухомості «Енциклопедія Новобудов» Денис Шульга.

За його словами, якщо раніше покупці в таких випадках віддавали перевагу купівлі квартири в новобудові за повну оплату, то зараз зростає попит на купівлю з розтермінуванням платежів. Причина цього полягає, за його спостереженням, в очікуванні завершення президентської кампанії та розвитку економічної ситуації.

«Ціна наразі стабільна, що робить покупку квартири вигідною, але довгостроковий прогноз не до кінця зрозумілий людям. Тому в цій ситуації вигідною стає купівля квартири з розтермінуванням. Перший внесок гарантує, що квартира в пік активності залишиться за ними, а залишок суми можна буде або внести одним платежем за старою ціною в разі різкої зміни вартості, або спокійно оплачувати впродовж всього періоду розтермінування», — говорить Денис Шульга.

Читайте також: Як коливання курсу гривні вплинуло на ринок нерухомості

«У січні-березні ми не переглядали цін. Попри різкіше коливання гривні, аніж це було, скажімо, у листопаді минулого року, ми і далі дотримуємося думки, що не стільки визначальний курс, скільки вартість матеріалів і робіт. Тому всі наші об’єкти тримали стабільну ціну», — говорить керівник відділу продажів будівельної компанії МС Юрій Титич.

Популярність розтермінування серед клієнтів він пояснює зручністю для тих, хто сумнівається.

«Візьмемо, до прикладу, наш ЖК "Медовий Сад" на Пасічній. Безвідсоткове розтермінування та індивідуальний графік оплат оптимально підходять тим, хто визначився, але хоче почекати з повною оплатою. Це зручно, і, відповідно, зараз люди частіше почали цікавитися цією програмою», — каже Юрій Титич. 

Квітень-травень – період зміни ціни на квартири в новобудовах

Зазвичай сезонний період зміни цін припадає на квітень-травень. Саме в цей час за результатами першого кварталу та із завершенням святкування Великодня забудовники переглядають вартість квартир. Ще один фактор, що впливає в цей час на перегляд ціни, – ступінь готовності новобудов. На закінчення весни припадає період активної фази будівництва, і від «ціни початку будівництва» більшість ЖК піднімають ціни до звичайного рівня.

«Житлові об’єкти, які стартували в минулому році, мають вищий ступінь готовності і виходять з розряду "початок будівництва"», — говорить Юрій Титич. До слова, будівельна компанія МС почала минулого року реалізацію нових ЖК De Luxe 2 та «Нове Життя» на Малоголосківській.

За словами Дениса Шульги, на зміну ціни впливатиме і президентська та парламентська виборчі кампанії. Він каже, що сам виборчий процес і можливі результати змушують ринок коливатися. У той же час, саме це додатково «популяризує» серед покупців програми розтермінування. Адже законодавство визначає, що між періодом прийняття рішення про зміну ціни і її застосуванням, має пройти, як мінімум, місяць. А це достатній час для того, щоб покупець міг прийняти для себе остаточне рішення стосовно повної оплати чи продовження програми розтермінування. 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!