Цього року завершать реставрацію Церкви, де настоятелем був дідусь Євгена Коновальця

1725 0
2021 рік є роком Євгена Коновальця на Львівщині.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

Церкву у Черепині, де у XIX столітті настоятелем був дідусь провідника ОУН Євгена Коновальця Михайло Коновалець, завершать реставрувати цього року. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Читайте також: На Львівщині реставруватимуть церкву, в якій молився Хмельницький

Церкву Стрітення Господнього, яку датують 1757 роком, реставрують впродовж двох років, за співфінансування обласного та місцевого бюджетів. Долучаються збірками і самі парафіяни.

У 1910-11 роках храм вперше перекрили бляхою, у 1990-х нею також покрили стіни.

Так виглядала церква до реставрації

«Повертати автентичний вигляд храму почали з 2011 року. Тут повністю відновили ґонтове покриття. Сьогодні реставрація на стадії завершення, в обласній програмі на 2021 рік передбачили для цього 550 тисяч гривень», – каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Генеральнним проєктувальником є ДП «Укрзахідпроектреставрація», а головним архітектором проєкту Остап Василина.

Читайте також: На реставрацію церкви-пам'ятки у Кугаєві планують виділити понад мільйон гривень

Нагадаємо, що на Львівщині почали реставрувати найстарішу дерев'яну церкву. Йдеться про найстарішу тридільну дерев’яну церкву Львівщини – храм Святого Духа у Потеличі, що на Жовківщині. Вона є пам’яткою національного значення та внесена до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Церкву збудували у 1502 році коштом гончарного цеху на місці храму Бориса і Гліба, який спалили татари. Переповідають, що свого часу у храмі побував на богослужінні Богдан Хмельницький, коли чекав з розвідки вістуна Буняка.

Фото Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!