Тим, хто перехворів на Covid-19, може вистачати однієї дози вакцини. Дослідження

3088 0
Одна доза вакцини для тих, хто перехворів на вірус, може створювати таку ж кількість антитіл, як дві дози для людей, які ще не хворіли.

Згідно з дослідженням, яке опублікували на сервері medRxiv, людям, які перехворіли на Covid-19, для зміцнення імунітету може вистачати однієї дози вакцини. 

Читайте також: Компанія Moderna заявила про ефективність третьої дози вакцини

Дослідники вивчали імунну реакцію після вакцинації вакцинами Pfizer-BioNTech і Moderna у людей, які вже перехворіли на Covid-19 та у тих, хто ще не був інфікований. 

Результати показали, що у людей, які перехворіли вірусом, після вакцинації була швидка реакція антитіл зразу упродовж кількох днів після отримання першої дози щеплення, а рівень антитіл зберігався 6 місяців після вакцини. 

При цьому, у дослідженні йдеться про те, що після другої дози вакцини у цих людей кількість антитіл не збільшувалася. 

Дослідники зробили висновок, що дві дози вакцини для людей, які раніше не хворіли на коронавірус мають такий же захист імунітету, як і одна доза для людей, що вже хворіли. 

Оскільки одна доза у пацієнтів викликала максимальну кількість антитіл у тих, що перехворіли на Covid-19, то цього може бути достатньо, заявляють у дослідженні.

Читайте також: Повна вакцинація від Covid-19 втричі знижує ризик заразитися. Дослідження

Нагадаємо, що напередодні компанія Moderna заявила, що через пів року після проходження повного курсу вакцинації необхідно буде повторити ще одне щеплення від коронавірусу, адже це зможе забезпечити від штаму «Дельта».

Через шість місяців після другої дози Moderna ефективна близько на 93%, однак у компанії кажуть, що новий штам вірусу «Дельта» є дуже небезпечним, тому потрібно бути пильними.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!