У 2020 році в Україні діагностика раку буде безкоштовною. Хто зможе скористатись

4668 0
Ідеться про шість видів досліджень, що використовують на ранньому етапі діагностики.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

У 2020 року НСЗУ фінансуватиме раннє виявлення онкозахворювань – відповідні обстеження будуть безкоштовними для українців. Про це повідомляє пресслужба НСЗУ.

Зазначається, що послуги з ранньої діагностики раку фінансуватимуться за підвищеним тарифом – на це у бюджеті передбачено близько 1 млрд гривень. Ідеться про такі дослідження, як мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

Читайте також: За які медпослуги пацієнтам доведеться платити. Роз'яснення від НСЗУ

Безкоштовно пройти обстеження можна буде лише за наявності скерування від сімейного або іншого лікуючого лікаря.

Ще однією умовою є вік пацієнта. Так, мамографія призначається жінці від 40 років та старше, гістероскопія – від 50 років та старше. Езофагогастродуоденоскопія, цистоскопія, бронхоскопія для пацієнтів від 50 років і старше, колоноскопія – від 40 років і старше.

Ендоскопія буде кількох видів, зокрема, діагностична, з забором аналізу біопсії та з лікувальною маніпуляцією. Гістологічні обстеження теж входять у вартість, тобто будуть безоплатними для пацієнта.

Усі обстеження будуть проводитися із дотриманням стандартів знеболення.

Щоб отримувати кошти за пріоритетним тарифом заклад має відповідати вимогам Національної служби здоров'я України до надавачів таких послуг, зокрема, мати найсучаснішу медичну апаратуру. Зокрема, мамографія має проводитися лише на цифровому мамографі. При ендоскопії слід використовувати  лише відеообладнання.

Нагадаємо, програма медичних гарантій запрацює з 1 квітня 2020 року. Вона діятиме для населення на різних видах надання медичної допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації, а також у програмах реімбурсації лікарських засобів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!