У багатоповерхівках Львова пропонують будувати кімнати, які витримують ударні хвилі

10046 0
Ці рекомендації готували, зважаючи на досвід Ізраїлю, де із 1992 року будують спеціальні приміщення з посиленою безпекою у самих помешканнях.
Фото: Андрій Садовий

Фото: Андрій Садовий

У Львові забудовникам рекомендують будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі. Сьогодні, 13 травня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рекомендації для забудовників, у яких з з-поміж іншого йдеться і про посилення безпеки, зокрема облаштування бомбосховищ і спеціальних кімнат. Про це повідомив на брифінгу головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«У кожній квартирі рекомендуємо передбачати таку захисну кімнату мінімальною площею 9 кв. метрів. Це не додаткова кімната, а одна з житлових. Її стіни і перекриття мають бути з армованого бетону. Товщина зовнішніх стін – 25 сантиметрів, а внутрішніх 20. Усі кімнати складаються в єдиний стояк», – пояснив він.

Читайте також: Львів зобов'язує забудовників будувати паркінги, які можуть бути укриттями

Він каже, що ці рекомендації готували, зважаючи на досвід Ізраїлю, де із 1992 року будують спеціальні приміщення з посиленою безпекою у самих помешканнях. Такі кімнати там називають мамадами.

«70% стін такої кімнати знаходяться на фундаментах. Також є вимоги до вікон і дверей. Мають бути спеціальні сталеві віконниці, якими можна буде затулити його. Така кімната витримає ударну хвилю під час атаки. Ми задаємо мінімальний стандарт безпеки. Можна використовувати різні рішення. Може бути не тільки армований бетон. Цей стандарт може бути забезпечений іншим способом архітектурного планування чи конструктивним рішенням. Що стосується вікон, вони мають бути з протипожежним захистом, двері також», – каже Антон Коломєйцев.

Читайте також: Як діяти, якщо почнеться штурм вашого міста

Таким чином, додає він, у нових будівлях, спроєктованих за такими рекомендаціями, будуть два можливі укриття – бомбосховище, роль яких виконуватимуть належно оснащені паркінги, та армовані кімнати.

«Якщо є можливість спуститись в укриття – це треба робити. Якщо буде пряме попадання в будинок, то перебування в підземному укритті дасть можливість врятувати життя. Якщо йдеться про загрозу посеред ночі чи таку, про яку не було попередження, то сім’я може спати в такій кімнаті і бути у безпеці. Це значно безпечніше, ніж ховатися у ванній», – говорить архітектор.

Він також додає, що такі приміщення не рятують від прямого попадання в будинок ракети, але вони захищають від ударної хвилі, уламків. Наразі невідомо, наскільки такі рішення можуть вплинути на ціну таких помешкань.

Також у міській раді кажуть, що не мають можливості впливати на забудовників щодо дотримання цих рекомендацій, утім сподіваються на їхню соціальну відповідальність.

Читайте також: Як поводитися під час обстрілів. Інструкція СБУ

«Це є стандарт, який ми пропонуємо забудовникам брати до уваги. Чи це є юридичний обов’язок? Це є рішення виконавчого комітету, яке не має бути проігнороване. З іншого боку наше законодавство максимально ліберальне до забудовника. Я оптиміст і вважаю, що більшість забудовників у Львові є соціально відповідальні і доброчесні. Тож, якщо ми говоримо про безпековий компонент, то це моральний обов’язок – використовувати ці приписи, бо ніхто не знає, що буде завтра», – зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

На фото: Укриття неподалік від ізраїльського кордону із Сектором Гази / MENAHEM KAHANA / AFP, Birdinflight

Для довідки

Ізраїльтяни використовують мамади як звичайні житлові приміщення. Їх розташовують або в окремій квартирі, або на кожному поверсі багатоквартирних будинків для користування кількох сімей. Розмір мамада розраховують за кількістю людей на поверсі. Такі приміщення будують одне над іншим для підвищення стійкості. Вони можуть врятувати від уламків ракет і снарядів, а також хімічної зброї й землетрусів. Громадські будівлі теж обов’язково мають таке приміщення – воно повинно бути на кожному поверсі, де є люди. Без наявності мамада міська влада не дасть дозволу на будівництво або не введе споруду в експлуатацію.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!