У будинку на площі Соборній у Львові відреставрували унікальні вітражі. Фото

1905 0
Ці вітражі виготовили у 1914 році.
Фото: Лілія Онищенко

Фото: Лілія Онищенко

У будинку на площі Соборна, 7, де знаходиться Львівський апеляційний суд, відреставрували унікальні вітражі, виготовлені у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського у 1914 році. Профінансував роботи інститут Polonikа на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР у межах проєкту «Спільна спадщина».

Читайте також: У бібліотеці Іваничука на площі Ринок відновили вітраж з унікальною рамою

«Приємний підсумок року – завершення реставрації чудових вітражів у колишньому Краківському готелі, а нині апеляційному суді на розі площі Соборної та вул. Пекарської. Реставратором була Марія Шумська-Барвінок», –повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

За її словами, будинок збудували у 1913−1914 роках за проєктом архітектора Міхала Лужецького, і саме тоді ж були зроблені вітражі. Вітражі є унікальними, таких більше немає, бо їх зробили за індивідуальним проєктом.

«Ця будівля будувалася як готель, і щоб закрити непривабливий вигляд у двір, у таких будинках ставили вітражі. Для вітражів розробляли проєкт і замовляли їх виготовлення у фахових фірм», – розповіла Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львівській політехніці відкрили дві реконструйовані зали. Фото

Нагадаємо, що у Львові в будівлі на вул. Митрополита Андрея, 10 демонтували 99 фрагментів вітражу. Ідеться про приблизно 50-70 квадратних метрів суцільного розпису.

Фото Лілії Онищенко



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!