У день смерті Чорновола у Львові вшановують його пам'ять. Кілька фактів про видатного українця

2052 0
В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі.

В’ячеслав Чорновіл – напевно, один із найвидатніших українських політиків. Починаючи з 1960-их років, він боровся з радянською владою проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, за що неодноразово був засуджений тодішнім політичним режимом. Сьогодні у Львові вшановують його пам'ять. 

Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу у Львові

Кілька фактів про діяча:

Саме він разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентівВін був одним із ініціаторів створення Української гельсінської спілки.

На презентації фільму «Тіні забутих предків» 4 вересня 1965 року В’ячеслав Чорновіл разом з Іваном Дзюбою та Василем Стусом виступили із протестом проти арешту української інтелігенції. Ця демонстрація стала першою акцією відкритого протесту тоталітарній владі.

Окрім політики, Чорновіл займався публіцистичною діяльністю, він був літературним критиком. У 1975 році за книгу «Лихо з розуму», в якій автор надав матеріали про арештованих в 1965 році 20-ох шістдесятників, став Лауреатом Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна.

Чорновіл провів у неволі сумарно 17 років. Кілька разів він був ув'язнений за «антирадянську пропаґанду» (1967–1969, 1972–1979, 1980–1988).

Став провідником українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років. У 2000 році посмертно був нагороджений відзнакою «Герой України».

 

Чорновіл разом з іншими діячами демократичного руху став ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

У 1990-1992 рр. перебував на посаді голови Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Був кандидатом у Президенти України на виборах 1991 р. (2 місце, 7 420 727 голосів або 23,27 %). В жовтні 1991 — отримав статус Гетьмана українського козацтва. І це не дивно, враховуючи те, що його батько, Максим Чорновіл походив з давнього козацького роду.

З 1995 року Чорновіл був членом української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У його похороні взяли участь сотні тисяч людей.

Фото з відкритих джерел

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!