Київ

У КМДА просять не сплачувати лікарям за медичні послуги та ліки, що мають бути безкоштовними

1375 0
На цьому наголошують в столичному управлінні через те, що багато з послуг покриваються державою за Програмою медичних гарантій.
Фото умовне

Фото умовне

Пацієнт не повинен сплачувати лікарям за медичну послугу та лікарські засоби, що мають бути безкоштовними, адже покриваються державою за Програмою медичних гарантій або надаються в рамках міських цільових програм. Людина має отримувати весь обсяг гарантованої медичної допомоги на безоплатній основі. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, передають у пресслужбі КМДА.

Вона розповіла, що велика частка звернень, які надходять до Департаменту, стосуються не якості надання медичної допомоги, а саме прохань роз’яснити, чому доводиться сплачувати за лікування, таблетки, уколи, діагностичні послуги тощо.

Валентина Гінзбург зазначила, що і Департамент охорони здоров’я, і Міністерство охорони здоров’я, і Національна служба здоров’я України неодноразово поширювали інформацію про те, на що саме громадянин може розраховувати, коли підвело здоров’я.

Читайте також: як отримати електронний рецепт на ліки. Пояснення НСЗУ

Директорка Департаменту охорони здоров’я виокремила послуги, якими за направленням, виписаним терапевтом, сімейним лікарем або вузьким спеціалістом, можна скористатися безкоштовно:

  • аналізи;
  • МРТ, КТ, УЗД;
  • мамографія;
  • денситометрія.

 

Низку інших обстежень у КДЦ та будь-якому іншому муніципальному медзакладі, що має договір із НСЗУ на надання необхідної послуги теж можна отримати безкоштовно. Така сама ситуація з операціями. А коли йдеться, наприклад, про ендопротезуваннязаміну кришталика, кохлеарну імплантацію, то безкоштовними є і витратні матеріали, адже вони закуповуються за рахунок бюджету Києва. При цьому, заклади мають оприлюднювати перелік послуг, що входять до Програми медичних гарантій і до міських цільових програм «Здоров’я киян», «Громадське здоров’я» на своїх сайтах та інформаційних стендах.

Читайте також: українців попереджають про агресивніший перебіг штаму коронавірусу

У разі, якщо в закладі охорони здоров’я відмовляють у безкоштовних обстеженнях, лікуванні або операції, необхідно звернутись за роз’ясненням до керівника.

Якщо ж керівник не надав відповідей або не вирішив питання – слід звертатися до контакт-центру Національної служби здоров’я України за безоплатним номером 16-77 (або подати скаргу через електронну форму на сайті http://surl.li/epsuh) та додатково на гарячу лінію Департаменту охорони здоров’я – 278-41-91.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!