Політична реклама

У деяких вишах продовжили прийом документів до 15 серпня у зв'язку з недобором

1658 0
До 15 серпня абітурієнти, які не вступили на бюджет, ще можуть подати документи у деякі виші. Міністерство освіти продовжило третю хвилю вступу, оскільки низка державних вишів не добрала студентів.

Експерти пояснюють це зокрема зависоким прохідним балом на деякі спеціальності та збільшенням для них держзамовлення цього року. У Міністерстві освіти не повідомили, про які конкретно вищі навчальні заклади йдеться, однак це з’ясували громадські активісти.

«16 серпня вже будуть зроблені остаточні підсумки щодо зарахування на навчання за кошти державного бюджету, а ще до 25 числа буде тривати зарахування тих, хто вступає за кошти фізичних і юридичних осіб», – повідомив заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти України Микола Фоменко.

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник повідомив, що не виконали держзамовлення низка вишів східних і південних регіонів України через значне скорочення кількості випускників у цьому році, в порівнянні з минулим, тому їхні бюджетні місця передадуть вишам у центральних і західних регіонах.

Однак переліку вишів, які не набрали необхідної кількості студентів, Міносвіти не оприлюднило. Тим часом, за уточненими даними громадської мережі ОПОРА, недобір студентів-бюджетників є у десяти університетах: Львівському національному університеті імені Івана Франка, Донецькому національному університеті, Донецькому національному технічному університеті, Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, Херсонському державному університеті, Одеському державному університеті імені Іллі Мечникова, Харківському національному університеті імені Василя Каразіна, Черкаському державному технологічному університеті, Криворізькому національному університеті, а також Закарпатському державному університеті.

У Міносвіти розповіли: виші недобрали абітурієнтів переважно на інженерні, природознавчі, фізико-математичні та окремі технічні спеціальності. Експерти вважають, що недобір виник через низку причин. Зокрема, у школярів, кажуть, низькі знання з математики, фізики та хімії, а ці предмети на технічні спеціальності є профільними. До того ж, цього року збільшили держзамовлення на технічні спеціальності та підняли прохідний бал із 124 до 140, зауважує директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

«Ми, незалежні експерти, ще в червні місяці попереджали про те, що ця нижня межа – 140 балів, встановлена Міністерством освіти, зумовить саме цю ситуацію. Тому що менше ніж 140 балів, за всіма результатами ЗНО по Україні, приблизно набрали 40-43% абітурієнтів. Отже, вже свідомо було закладено, що вони – 40-43% абітурієнтів – не можуть стати студентами вищих навчальних закладів. А оскільки у нас обсяги держзамовлення достатньо великі, то наявність оцих 40% потенційних абітурієнтів, які не можуть стати студентами, і призвела до того, що держзамовлення не виконано», – наголошує Ігор Лікарчук.

«При чому, ми прогнозували, що це буде стосуватися регіональних вищих навчальних закладів, тобто не дуже розкручених, не дуже популярних. Але, за деякими моїми даними, у цей список навіть потрапили окремі спеціальності в окремих великих університетах. І це також дуже тривожн!» – додає він.

Фактично залишилося 2 дні, щоб встигнути подати документи на вільні бюджетні місця, якщо у виші є недобір. Де саме і які є вільні місця, дізнатися дуже складно, кажуть експерти. Вони радять самотужки йти до вищих навчальних закладів і питати. Проте експерти не впевнені, що усі охочі абітурієнти встигнуть скористатися правом вчитися за державні кошти, адже більшість навіть не знає про існування такої нагоди.

Джерело: "Радіо Свобода"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!