Як безпечно повернутися додому після деокупації. Поради від ДСНС

1141 0
Обов’язковим є професійне обстеження будівлі на наявність вибухонебезпечних предметів.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У Державній службі з надзвичайних ситуацій розробили поради, як безпечно повернутися додому після окупації. 

Перш за все, рекомендують дочекатися дозволу від органів місцевої влади та перевірки місцевості піротехнічними підрозділами ДСНС. Однак якщо рішення повертатись ви вже прийняли, то необхідно:

  • звернутися до місцевих органів влади, щоб отримати інформацію про обстеження вашого будинку та території навколо на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • у разі відсутності такої інформації самостійно подати заявку на обстеження домівки спеціалістами ДСНС за номером 101 або у мобільному застосунку «Розмінування України»;
  • завантажити додаток на свій смартфон: для Android він доступний за посиланням, для Apple − за посиланням;
  • після авторизації з’являється змога повідомити саперів про ймовірну загрозу в оселі та в режимі онлайн слідкувати за обробленням заявки.

 

Читайте також: Українські захисники знищили ще 650 окупантів і 40 одиниць ворожої техніки

Нагадаємо, на нещодавно визволених територіях замінування вдвічі щільніше, ніж на деокупованій частині Київщини або Чернігівщини. Розмінуванням займаються фактично дві служби − ДСНС та поліція. Протягом останніх місяців працівники ДСНС виявили понад 250 тисяч вибухонебезпечних предметів, ще 130 тисяч − працівники поліції.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!