У двох райцентрах на Закарпатті скасували регіональну мову завдяки львівському активісту

6596 0
Офіційний статус має тільки українська.
Фото: 24 канал

Фото: 24 канал

У Виноградові й Берегові Закарпатської області скасували статус угорської мови як регіональної. Офіційний статус має тільки українська. Про це у себе на Фейсбуку повідомив мовний захисник, львівський активіст Святослав Літинський

«Подія радісна і водночас сумна. А сумна вона тому, що мені знадобилося два роки судів, аби Закарпатська обласна прокуратура зробила хоч якісь кроки до скасування цих рішень, а в результаті навіть не приклалася до цього», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Сайт Allo переклали українською через позов львів'янина

Понад десяток судових засідань, за словами активіста, та три суди апеляційної інстанції були потрібні для того, щоб отримати це повідомлення.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року мовний омбудсмен Тарас Кремінь вимагав від місцевих рад скасувати рішення про функціонування регіональних мов. Уповноважений із захисту державної мови звертався до генпрокурорки Ірини Венедіктової з проханням через суд скасувати відповідні рішення.

Для довідки

Святослав Літинський – львівський громадський діяч, відомий захисник української мови. Він ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема, в маркуванні побутової та електронної техніки та перекладі сайтів. Він також був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!