Біля «Буковелю» зведуть ще два курорти, які розміром відповідатимуть половині Ужгорода

5879 0
Для цього знищать чи пошкодять три тисячі гектарів диких карпатських лісів, лук та річок.
Фото: Free Svydovets

Фото: Free Svydovets

Поблизу курорту «Буковель» в Карпатах планують звести ще два мегакурорти «Бистриця» та «Турбат». Для цього залучать 1400 гектарів, 28 підйомників, 200 км лижних трас, що вміщатимуть 25 тисяч людей одночасно. Про це повідомили на Facebook-сторінці екоініціативи «Free Svydovets».

Окрім того, забудовник, що є партнером Ігоря Коломойського, не полишає намірів збудувати ще один масштабний курорт «Свидовець». Цей комплекс має приймати до 28 тисяч людей одночасно. У планах – 1400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови. Усі три плановані курорти розміщуються поряд і будуть з’єднані з чинним зараз «Буковелем». 

Читайте також: Інвестиції у 500 млн доларів. Біля Славського розпочнуть будівництво гірськолижного курорту

Для будівництва нових курортів ТОВ «Буковель» звернувся до двох сільрад – Поляницької у Івано-Франківській області та Усть-Чорнянської у Закарпатській. Селищні ради надали забудовникам дозвіл на будівництво. Станом на зараз триває підготовка необхідних документів.

Відповідно до вказаних Державних інтересів по Закарпатській області планується нове будівництво більш ніж на 94,5 тисяч місць в оздоровчих та рекреаційних (туристичних) закладах. Основними територіями освоєнь є Рахівський район, проектом пропонується під освоєння 25,5 тис. місць, з них 22 тисячі місць в гірських рекреаційних комплексах у районі смт. Ясіня (ГРК «Близниця») - 10 тисяч місць, с.Лазерщина ГРК «Петрос» -7 тисяч місць та у місті Рахів (ГРК`Магура») -5,0 тисяч місць. Обсяги нового будівництва по оздоровчим, реакраційним та туристичним закладам, гірсько рекраційним комплесам смт. Ясіня становить 10000 місць.

Читайте також: «Винників уже нема». Козловський про доступ винниківчан до колишнього озера 

Мешканці сіл та екозахисні організації подали позов до Восьмого апеляційного адміністративного суду щодо визнання протиправним будівництво на територіях  Лопухівської громади, Усть-Чорнянської громади, смт. Ясіня, Тячівського та Рахівського районів. Про це стало відомо із Єдиного державного реєстру судових рішень. Жителі вказали, що ця територія оголошена територією Смарагдовою мережі, яка з 2016 року перебуває під охороною Бернської Конвенції «Про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі» та рамкової конвенції «Про охорону та сталий розвиток Карпат», відповідно до яких територія входить до мережі особливо цінних з точки зору біорізноманіття територій. Після розгляду справи суд задовольнив позов, проте відповідачі подали апеляційні скарги. 

Як зазначили у розпорядженні про затвердження детального плану будівництва, площа запроєктованих ландшафтних рубок, як суцільних так і вибіркових буде меншою за площу щорічних суцільних рубок на даній території. Передбачено, що наступним етапом після розробки детального плану території буде розробка комплексного проекту оцінки впливів на навколишнє середовище і здоров`я населення. 

Читайте також: Приватбанк продасть свою частку в курорті «Буковель»

Колегія суддів зазначила, що в зону впливу запроектованого рекреаційно -туристичного комплексу не потрапляють природоохоронні об`єкти та дійшла висновку про наявність підстав для задоволення апеляційних скарг відповідачів та ухвалення нового судового рішення про відмову у задоволенні позову. 

Tvoemisto.tv звернулося до ТОВ «Буковель» та ТОВ «Скорзонера», щоб дізнатися їхню позицію щодо зазначеної активістами інформації про пошкодження лісів, лук та річок на території, що належить до Смарагдової мережі. У ТОВ «Буковель» відповіли, що не знають про будівництво яких курортів йдеться та відмовились коментувати. У ТОВ «Скорзонера» зазначили, що ця тема вже набула розголосу в ЗМІ та вони не коментуватимуть цього.

Нагадаємо, що у Рахівському районі Закарпатської області мають намір збудувати курорт «Свидовець». Такої домовленості досягнув голова Закарпатської обладміністрації із власниками курорту «Буковель». Крім того, планується відкрити близько 120 закладів харчування, а також магазини, фітнес-центри та медичні установи, банківські відділення, багаторівневі парківки для автомобілів.

Ірина Давосир

Фото: Free Svydovets

__________________________________________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!