Київ

У Кличка не проти зведення Ісламського центру на місці пивзаводу Шульца. Але дозволів не давали

1145 0
У КМДА називають комплекс історичних будівель пивоварні Шульца "зоною перспективної громадської забудови" і вважають, що розміщення Ісламського центру (кримськотатарського культурно-освітнього центру) на цій території не суперечить Генплану Києва.

24 березня на комплекс історичних будівель пивоварні Шульца, що на Деміївці, міська прокуратура через суд домоглася накладення арешту через незаконне будівництво. Попри це рішення забудовник та власник землі пивзаводу продовжує проводити будівельні роботи, а днями завісив фасад ще однієї історичної будівлі комплексу. 

Tvoemisto.tv звернулося із запитом до Департаменту містобудування та архітектури КМДА, аби поцікавитися думкою міста щодо ситуації довкола забудови території пивзаводу Шульца. Там відповіли, що не погоджували ескіз проєкту, не недавали жодних дозволів на виконання будь-яких робіт за адресою пивоварні. Але разом з тим називають пивоварню Шульца "зоною перспективної громадської забудови", і вважають, що розміщення Ісламського центру на її території не суперечить діючому Генплану Києва.

Так, у Департаменті містобудування та архітектури КМДА заявили, що, відповідно до проєкту Генерального плану міста Києва, земельна ділянка колишнього пивзаводу імені Карла Шульца по просп. Голосіївському, 8 (з кадастровим номером 8000000000:79:077:0005) за функціональним призначенням "відноситься до зони перспективної громадської забудови, що не суперечить розміщенню зазначеного багатофункціонального комплексу громадського призначення".

Разом з тим у КМДА не видавали жодних дозволів на проводення будь-яких робіт на цій території: «Згідно з електронною базою даних Департаменту, містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва кримськотатарського культурно-освітнього центру в Києві не надавались», – йдеться у відповіді на запит.

У Департаменті також запевняють, що архітектурно-містобудівна рада, яка функціонує при КМДА, не отримувала на розгляд проєкт Ісламського (кримськотатарського) центру, і відповідно - не погоджувала його: "Ескізний проєкт будівництва кримськотатарського культурно-освітнього центру в Києві на території колишнього пивзаводу імені Карла Шульца по просп. Голосіївському, 8 для розгляду на засіданні архітектурно-містобудівної ради замовником не надавався", - йдеться в повідомленні.

Відмітимо, броварня Шульца – одна з найстаріших пивоварень в столиці. На місці броварні Фонд національного добробуту Криму, якому належить територія, планує за турецькі кошти будівництво Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру з мечеттю площею 30 000 м2, про що свідчать фото проєкту на сайті Фонду. У Фонді щоразу після чергового руйнування будівель запевняють, що жодних демонтажних чи інших робіт на території не проводиться, а «низка повідомлень про це – неправдиві».

Разом з тим, у Фонді не заперечують того факту, що будівлі цілком законно підлягатимуть демонтажу задля подальшої забудови ділянки, апелюючи до факту, що будівлі колишнього пивзаводу (просп. Голосіївський, 8) не є пам’ятками місцевого або національного значення та не занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та відповідно не взяті на облік.

Столичні активіст ініціювали відкритий лист до президента Турецької республіки – Реджепа Таїпа Ердогана, щодо важливості врахування думки громади та неприпустимості знищення історичних пам’яток при зведенні об'єкта. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!