Київ

У КМВА пояснили, хто повинен відповідати за зачинені укриття

2969 0
Речник КМВА вказує на двох відповідальних посадових осіб.

За кожне укриття відповідає дві людини – керівник закладу (школи, дитячого садочку, лікарні), де є укриття, і голова району. Про це розповів речник Київської міської військової адміністрації Михайло Шаманов в інтерв'ю Radio NV, відповідаючи на питання про укриття та зокрема про ракетний удар 1 червня по Києву, внаслідок якого дві жінки та дитина загинули, адже, ймовірно, не змогли потрапити у сховище, через те, що воно було під замком.

Шаманов підтвердив, що скарг щодо того, що укриття було зачинене, не надходили.

«Розбиратися будемо по ходу. І Національна поліція теж буде розбиратися, тобто робити слідчі дії. Якщо ці скарги були і або місцева влада, або керівник цього закладу на це не відреагували, то це вже їхня відповідальність. Зокрема, там вже заарештували охоронця, який мав відкрити двері», – розповів речник КМВА.

За словами Шаманова, за останні місяці, щойно надходила скарга, відразу на неї реагували – виїжджали на місце і з’ясовували проблему.

«Є три типи укриття. Є державні, комунальні і є приватні - ті, які занесені в Фонд захисних споруд. Відповідно, якщо з державними і комунальними проблем більш-менш не було, тому що за них відповідали керівники районів і постійно намагалися провести ревізії. У Києві понад 4000 укриттів і їх перевірити за короткий термін нереально. Просто не вистачило б людей», – зазначив речник та додав, що найбільше ж проблем саме з приватними укриттями, які роками знаходилися в орендах та працювали як караоке-бари та ресторани: «Виникала проблема, що просто власники не хотіли туди пускати вночі людей або не знаходили відповідальну людину, яка мала б відкрити це укриття вночі».

Читайте також: у Деснянській РДА кажуть, що вхід до укриття поліклініки охоронець відкривав  

Але я скажу, що у кожної проблеми, яка виникає щодо цивільного захисту населення, є конкретні прізвища. Тобто є людина, яка має за це відповідати.

Нагадаємо, у випадку якщо укриття закрите, тим більше якщо це відбувається систематично, кияни можуть телефонувати до поліції.

Додамо, у КМДА правоохоронці розпочали обшуки у справі про закрите укриття в поліклініці, унаслідок чого загинули 3 людей. Столичні правоохоронці вже розпочали кримінальне провадження щодо наслідків недопуску людей в укриття у Деснянському районі. У рамках проваджень, відкритих щодо службової недбалості та залишення у небезпеці, проводяться слідчі дії в лікарні та райдержадміністрації району.

У Міністерстві внутрішніх справ також підтвердили, що поліція почала кримінальне провадження через ситуацію з закритими бомбосховищами під час нічної ракетної атаки на столицю. Як повідомив очільник МВС Ігор Клименко, усі винні будуть знайдені і покарані.

Також Деснянська окружна прокуратура м. Києва відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. (ч. 2 ст. 367 КК України).

Крім того, за його словами, ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно перевірятимуть доступність і стан бомбосховищ у всіх населених пунктах країни.

Насамкінець Рада оборони Києва ініціює скликання 2 червня за участі керівників фракцій Київради та представників громадськості. Головна тема зібрання стане обговорення стану та використання споруд цивільного захисту у Києві.

Окрім цього міська влада залучить громадськість до перевірки доступу до укриттів. Група громадського моніторингу «Озон» збирає та надає Департаменту адреси укриттів, на які скаржаться мешканці. Наразі вже проведено низку спільних інспекцій. 
 
Щоб долучитися, звертайтеся на офіційну електронну пошту Департаменту муніципальної безпеки: [email protected].
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!