У КВУ заявили, що опитування Зеленського у день виборів суперечить Виборчому кодексу

2139 0
Незрозумілим є те, які саме юридичні механізми дають підстави проводити всенародне опитування 25 жовтня.
Скріншот із відео Президента

Скріншот із відео Президента

Комітет виборців України занепокоєний ініціативою Президента України Володимира Зеленського проводити всенародне опитування у день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня. Про це йдеться на сайті КВУ.

Читайте також: Зеленський анонсував всенародне опитування у день виборів

Там наголосили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України. КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті. 

«Станом на сьогодні є незрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування», –  йдеться у повідомленні.

У КВУ кажуть, що залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій суперечитиме чинному законодавству. До дня голосування залишається 12 днів, тож будь-яке додаткове навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Крім того, зазначили у Комітеті виборців, варто врахувати, що загалом проведення подібних опитувань вимагає серйозної підготовки, в тому числі, щодо роз’яснювальної роботи серед громадян. Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування, зазначили у КВУ.

Нагадаємо, що сьогодні, 13 жовтня, президент Володимир Зеленський анонсував всенародне опитування у день виборів.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!