Київ

У Києві лише дві церкви Московського патріархату перейшли до ПЦУ з початку великої війни

6097 0
Київ пасе задніх у переходів церков з московського підпорядкування.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

З початку повномасштабної війни в Україні лише дві із 263 парафій Московського патріархату в Києві перейшли до Православної церкви України. Такою є статистика переходу церков з УПЦ МП до ПЦУ станом на 20 квітня.

Загалом, з дня заснування ПЦУ в 2018-му, такий перехід здійснило 7 столичних парафій УПЦ Московського патріархату. Це лише 2% від загальної кількості московських церков в Києві, яких станом на 2018-й у столиці було 268

Так, після повномасштабного вторгнення росії в Україну до ПЦУ 4-го квітня 2022-го перейшла церква Ікони Божої Матері «Знамення», а 23-го травня 2022-го — церква Ікони Божої Матері Остробрамська. 

Ситуація на Київщині дещо краща - за 5 років існування ПЦУ туди перейшло 158 парафій МП, що складає 24% всіх церков МП на Київщині, яких у 2018-му було 658. У 2023-му такий перехід здійснила 31 церква Московського патріархату (станом на 20-те квітня), а за весь 2022-й таких церков було 108

Загалом в Україні за 5 років до ПЦУ перейшло 1 330 із 11 466 московських церков, тобто 11% із загальної кількості парафій МП.

Зазначимо, Києво-Печерська Лавра досі використовується Московським патріархатом. Пропри розірвання угоди на її оренду – священники та монахи УПЦ МП всіх приміщень не звільнили і відправляють служби у храмах Нижньої Лаври. Проте Успенський собор та Трапезна церква – вже повернуті музею, там богослужіння проводить ПЦУ.

Більшість монастирів у столиці – 14 з 21-го – все ж належить Московському патріархату. Окрім Лаврського це ще такі відомі як Звіринецький, Введенський, Флорівський, Троїцький у Китаєво. МП належить і Пантелеймонівський монастир у Феофанії. А ще Покровський жіночий монастир на Кудрявці та чоловічий – на Голосієво. Останній потрапляв у ЗМІ, оскільки надавав прихисток терористу з «Л/ДНР» Рафаелю Лусваргі.

Православна церква України володіє монастирем Феодосія Печерського – він через дорогу від Лаври і належить до Заповідника. Також до ПЦУ відноситься Видубицький монастир (його заснував син Ярослава Мудрого, згадувався у «Повісті минулих літ»).

Найбільша ж концентрація храмів ПЦУ у Києві – на Подолі. Це – храм Богородиці Пирогощі на Контрактовій площі, церква Різдва Христового на Поштовій площі, а також церква Миколи Притиска.

Нагадаємо, Київська єпархія ПЦУ налічує 314 храмів у Києві та області загалом. Влітку 2022-го у ПЦУ заявили, що столичні парафії МП, які хочуть здійнити перехід, отримують погрози, їхніх представників залякують. 

Як повідомлялось раніше, на Великдень біля столичних  церков ПЦУ спостерігались черги з бажаючих посвятити великодні кошики. Так, жителі Оболоні утворили масову чергу біля єдиного на весь район храму ПЦУ, що біля озера Йорданське, який є, по суті, маленькою капличкою. 

ТЕГИ: УПЦ МП, пцу

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!