Київ

У Києві Музей Булгакова українізував російського письменника та відкрив йому нову меморіальну дошку

1289 0
Музей Булгакова так не хоче позбуватися російського культурного впливу, що вирішив підмінити меморіальну дошку українофоба-імперця Міхаіла Булгакова – тепер Михаїл корінний киянин, ба більше, українець.

На фасаді «Літературно-меморіального музею М. Булгакова» відкрили нову меморіальну дошку на честь російського письменника. Про це повідомив громадський активіст Олег Слабоспицький у Facebook.

«Вдумайтесь. Нову дошку на честь людини, яка стала символом “русского булгаковского Кієва”, відвертого шовініста і українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність. Його цитати і портрети масово використовують росіяни на тимчасово окупованих територіях. Як в окопах, так і на виставках та білбордах, промиваючи мізки молоді та дітям», – обурено написав він.

Також Слабоспицький додав, що «у той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками – у Києві без жодних погоджень відкривають нову дошку. Донедавна попередня дошка була завішена сміттєвим пакетом, як і кожен хороший русскій».

Таким чином комунальний музей публічно відбілює «російських покидьків та русскій Кієв», стверджує активіст.

На старій дошці на цьому місці на барельєфі були російськомовні написи: «В этом доме жил известный русский советский писатель Михаил Булгаков. 1891-1940». Оновлена дошка оформлена українською мовою. З неї зникло визначення Булгакова як російського письменника. Натомість тепер написано: «У цьому будинку в 1906-1919 роках жив видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков. 1891-1940».

У коментарях під дописом активіста здійнявся шквал: одні обурені підміною понять та навмисній жалюгідній спробі українізувати письменника-українофоба, інші не вірять, що таке насправді може бути, треті ж закликають активістів діяти рішуче – очищувати публічний простір самостійно.

Прокоментував встановлення нової дошки й історик Володимир В'ятрович. Він зазначив, що це дошка, яка матиме найкоротше існування.
 
Як ми писали раніше, Київрада на пленарному засіданні 25 травня втретє не змогла проголосувати за перейменування вулиці Булгакова.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!