Київ

У Києві шукають школи з успішним досвідом створення україномовного середовища

800 0
У рамках проєкту зі створення концепції ствердження української мови в усіх сферах життя, почати хочуть із навчальних закладів, тому шукають приклади успішного впровадження серед київських садочків та шкіл.
Фото умовне

Фото умовне

У Києві триває створення «Концепції ствердження української мови в усіх сферах життя столиці у 2023-2025». Про вихід унікального проєкту на фінальну стадію проінформувала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.
 
«Сьогодні відбулося обговорення остаточної версії документа з експертами робочої групи... Це буде унікальний документ, що запропонує містянам сучасні та ефективні інструменти зі створення україномовного середовища та формування мовної стійкості в Києві», – зазначає депутатка та висловлює сподівання, що вже найближчим часом його представлять широкому загалу та передадуть до розгляду у Київраду.
 
 
У рамках втілення Мовної концепції, у Києві почали шукати заклади освіти (садочки, школи), у яких адміністрації та педагогам вдалося створити реальне українськомовне середовище, коли діти розмовляють українською не лише на заняттях, а й на перервах, під час гри, в усіх комунікативних ситуаціях "дитина - вчитель", "дитина - працівник закладу", "дитини - дитина (однокласник)", "дитини - дитина (інші учні)" і т.д. Навіть тоді, коли першою мовою дитини є російська. На цьому наголошує учасник робочої групи Андрій Ковальов у Facebook.
 
 
Тож, для проєкту хочуть використати досвід київських садочків та шкіл, що діють за аналогією з закладами освіти європейських країн, у яких зараз вчаться багато українських дітей, тобто перша/домашня мова дитини може бути будь-якою, однак в закладі освіти створюється сприятливе мовне середовище державної мови (польської, німецької, нідерландської, французької, шведської тощо).
 
За словами Ковальова, більшість київських школярів продовжують між собою спілкуватись російською, хоча 67% учнів вважають, що "українська мова є важливою, тому що вона об’єднує українське суспільство". Тому чоловік просить киян повідомляти про такі заклади, аби експерти могли детально описати та дослідити такі підходи й успішно масштабувати у рамках майбутньої концепції у Києві.

 


 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!