Київ

У Києві відкрилась виставка про «Концтабір Ягідне»

953 0
Протягом місяця окупанти тримали у підвалі 368 мирних мешканців села Ягідне
ФОТО: ТЕКСТИ

ФОТО: ТЕКСТИ

У Національному музеї історії України відкрилася виставка «Концтабір Ягідне» про  життя та смерть людей у жахливому підвалі смерті, де росіяни тримали українців.  Про це розповіли на Facebook-сторінці музею.

Виставку було створено до річниці звільнення села Ягідне з ініціативи волонтерської організації Добробат, яка займалася відновленням домівок у селі.

Ягідне – українське село неподалік від державного кордону України з Білоруссю, за 12 кілометрів на південь від Чернігова та 140 кілометрів на північ від Києва. У перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну населений пункт захопили військові рф. Зайнявши село, окупанти примусово зігнали місцеве населення до підвалу школи, який перетворився у справжній концтабір.

Протягом майже місяця тут утримували 368 осіб, серед яких було 69 дітей. Наймолодшій дитині, яка перебувала разом із іншими заручниками у приміщенні загальною площею 197 кв. м, було півтора місяця, найстаршій людині минуло 93 роки.

На верхніх поверхах сільської школи росіяни розмістили свій штаб. А загнаних до підвалу місцевих мешканців російські загарбники використовували як живий щит, прикриваючись ними від української артилерії. 

Протягом майже місяця понад триста заручників перебували в нелюдських умовах. Простір підвалу не дозволяв людям навіть лягти для відпочинку, це можна було робити тільки по черзі. Катастрофічно не вистачало повітря, багато хто задихався, їжа та вода були у обмеженій кількості, деякі люди перебували у підвалі без теплих речей. У цих жахливих умовах люди почали помирати.

Внутрішній бік вхідних дверей підвалу став своєрідним календарем, щодня ув’язнені дописували ще одну жахливу прожиту добу. Праворуч від виходу вели список загиблих, що на мить звільнення Ягідного складався з 10 людей. Ліворуч – список із семи прізвищ тих, кого розстріляли.

Виставка нагадує спуск до підвалу. Сходинки, що вели до виходу з підвалу-концтабору люди у Ягідному називали “сходинками до життя”. Тут можна побачити фото з мирного життя школи, малюнки, створені до та після окупації. Іграшки, які відволікали дітей від жахіть війни, та інші речі людей, якими вони користувалися у підвалі. Банки з їжею, що залишилися після російських окупантів, та речі з повністю згорілого будинку в Ягідному.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!