Київ

У Києві знайшли ще чотири незаконні храми московського патріархату

969 0
Київ продовжує слугувати прихистком для церкви Московського патріархату навіть на дев'ятому році війни з росією.
фото: Львівська єпархія УПЦ МП

фото: Львівська єпархія УПЦ МП

У Києві ще щонайменше чотири храми УПЦ МП є незаконними. Мова йде про такі церкви: Храм Феодосія Чернігівського на території Державної податкової служби на Львівській площі, Храм святого Миколая Чудотворця на Подолі, Храм Всіх Святих Воїнів у парку «Перемога» та Храм ікони Божої Матері «Помічниця в пологах» на Оболоні. Про це йдеться в розслідуванні Слідство.Інфо.  
 
Земля, виділена для автозаправки, стала фундаментом святого храму Феодосія Чернігівського на території Державної податкової служби на Львівській площі. Будівництво розпочалося у 2012 році за підтримки міністра доходів та зборів часів Януковича Олександра Клименка.
 
Храм святого Феодосія Чернігівського поблизу Львівської площі
 

Згідно з відповіддю КМДА, з 2009 року ця земельна ділянка надана в постійне користування податковій службі — для експлуатації та обслуговування комплексу господарських будівель, автозаправної станції та автостоянки. У Держгеокадастрі журналісти знайшли інформацію, що ця ділянка досі належить громаді міста і перебуває у користуванні податкової.

Щодо власністі на саму будівлю, то право власності на храм змінювалося кілька разів — у «пінг-понг» нерухомістю грали ТОВ «Благо дій» і релігійна громада церкви. Згідно з Держреєстром речових прав, з вересня 2022 року власником храму є фірма «Благо дій». На момент її створення співзасновниками були релігійна громада святителя Феодосія Чернігівського, Всеукраїнська професійна спілка працівників органів державної фіскальної служби та жінка, на ім’я Ірина Заміховська. Остання, ймовірно, є також керівницею фірми «ДАНК-2008», що фігурує у справі про викрадення і вбивство майданівців під час «Революції гідності». А власник фірми — настоятель Свято-Іллінської церкви на Подолі Віталій Косовський.

На Подолі, поруч із розкопками старовинного храму 12 століття, звели Храм святого Миколая Чудотворця. Крім церкви, там знаходяться декілька будівельних вагончиків. Київрада, попри численні звернення релігійної громади, не надавала цю землю у власність чи користування людям у рясах. Настоятель храму — отець Сергій — припускає, що без документів цей храм побудувати не могли. Однак журналісти жодних договорів так і не побачили.

Храм святого Миколая Чудотворця на Подолі

Храм Всіх Святих Воїнів у парку «Перемога» також зведений самовільно. Київрада не ухвалювала жодних рішень про передачу цієї ділянки фізичним чи юридичним особам. Активісти та місцеві жителі неодноразово протестували проти незаконної побудови храму, але богослужіння проводяться тут дотепер. 

Храм Всіх Святих Воїнів у парку «Перемога»

На Оболоні, на території пологового будинку, багато років функціонує без права власності на землю Храм ікони Божої Матері «Помічниця в пологах». Настоятель храму отець Павло повідомив, що з березня 2006 до 2011-го був дозвіл оренди служити у приміщенні пологового. Потім була згода з лікарнею «на місцевому рівні» - співпрацювали з Міністерством охорони здоров’я, а потім «отримали можливість» побудувати тут.

Храм ікони Божої Матері «Помічниця в пологах» на Оболоні

У КМДА у відповіді на журналістський запит підтвердили, що жоден зі згаданих храмів не отримував земельну ділянку у власність чи користування.

Нагадаємо, наразі єдина претензія у міста та держави є до Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці — скандального «храму-мафу» біля Десятинної церкви: фінальний суд по його знесенню постійно переноситься. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ, УПЦ МП

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!