Помер відомий львівський кіномитець Орест Бачмага

2077 0
У травні митець потрапив у ДТП, з того часу був у комі.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Учора, в одній із лікарень Львова помер відомий кіноаматор, митець та винахідник Орест Бачмага. Про це повідомляє сайт «Фотографії старого Львова» із посиланням на дружину митця.

Орест Бачмага помер у ніч з 11 на 12 червня. У травні цього року він потрапив ДТП і з того часу перебував у комі. Родина, друзі та всі, хто знав митця збирали кошти на лікування.

Додамо, що Орест Бачмага знімав свої фільми у 1970-80-х роках на піку популярності кіноаматорства. Торік Міський медіаархів Центру міської історії оцифрував 10 фільмів кіноаматора. Відтоті їх показували у Львові та на міжнародних подіях (Ars Electronica та DocuDays). 

Орест Бачмага народився у 1944 році, проживав у Винниках, значну частину свого життя працював фотографом та художником експозицій у Львівській картинній галереї. Захопившись зйомкою фільмів Орест Бачмага сам розробив 8мм кінокамеру, однак не завершив її через зміну формату кіноплівки на Super8. Також він змайстрував кілька модифікацій кінопроекторів з усіма деталями та інкорпорованим аудіо-блоком.

Фото Олександр Миханець



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!