У лікарнях України офіційно ввели посади психотерапевта і клінічного психолога

5413 0
У такий спосіб МОЗ підсилило спеціалістами у галузі психології мультидисциплінарні команди, що надають реабілітаційну та медичну, зокрема паліативну, допомоги.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У лікарнях України офіційно ввели посади психотерапевта і клінічного психолога. У такий спосіб Міністерство охорони здоров’я підсилило спеціалістами у галузі психології мультидисциплінарні команди, що надають реабілітаційну та медичну, в тому числі паліативну, допомогу.

Джерело: наказ МОЗ від 30.09.2022 № 1782, пресслужба Міністерства охорони здоровʼя

До роботи на посаді «клінічний психолог» допускають людей, які здобули ступінь магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Психологія», за умовою до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія». Той, хто працевлаштований на посаду психолога або практичного психолога закладу охорони здоров’я до 1 січня 2023 року, має стаж роботи у системі охорони здоров’я понад 5 років та переводиться на посаду «клінічний психолог», має право до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» зі скороченим терміном підготовки, що визначає заклад вищої (післядипломної) освіти в кожному випадку окремо і може становити від 1 до 3 місяців. 

Читайте також: МОЗ змінило умови атестації лікарів

До роботи на посаді «психотерапевт» допускають тих, хто здобув ступінь магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Психологія» та пройшов спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» з наступною спеціалізацією за фахом «Психотерапія».

Наразі МОЗ опрацювало кваліфікаційні характеристики професій «клінічний психолог» та «психотерапевт» для включення до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників галузі охорони здоров’я (Випуск 78). Відповідні професійні назви робіт внесуть до Класифікатора професій ДК 003:2010.

Читайте також: Де у Львові переселенцям безкоштовно отримати медичні послуги

Нагадаємо, що в українських лікарнях відтепер офіційно працюватимуть капелани – військові священнослужителі. З 24 жовтня перших капеланів вже прийняли на роботу у медзакладах Львівщини, Івано-Франківщини та Київщини.
 
Ольга Коваль

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!