У Львівському оперному театрі вперше за 35 років модернізують головну сцену. Коли завершать

2057 0
Аби завершити усе необхідне, роботу головної сцени Львівської опери обмежать на три місяці – з липня по вересень.
Фото: Львівська опера

Фото: Львівська опера

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької модернізують сцену. Електромеханічне обладнання верхньої механізації сцени театру в експлуатації перебувало упродовж 35 років замість передбачених 15, що призводило до побічного звукового супроводу під час вистави. Про це Тvoemisto.tv повідомв головний інженер Львівської опери Ігор Вуглевич.

За його словами, частина техніки, яку використовують під час постановок у Львівській опері, вже давно не те, що віджила своє, а й залишається небезпечною як для артистів, так і глядачів. А модернізація осучаснить театр та заохотить закордонних виконавців. 

Читайте також: «Кожен має відчути нерв театру, тоді він успішний». Василь Вовкун про прорив у Львівській опері

Щоб приступити до роботи, минулого року у театрі оголосили тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Роботи із модернізації сцени виконує ТОВ «Лайтек трейдінг». Загальна сума проєкту становить 111 млн грн, з яких 40 млн уже освоїли. Зокрема, до грудня минулого року у театрі із дерев’яного на металевий замінили колосниковий настил, що полегшило і зменшило навантаження на саму споруду і фундамент. Також тут провели заміну софітних підйомів, змонтували близько 170 нових прожекторів для освітлення під час вистав. При тому, що театр поміж тим є відчиненим для глядачів.

Серед цьогорічних планів – замінити планшет сцени, штахетні підйоми разом із лебідками, провести заміну лебідки пожежної завіси, а також провести повну модернізацію пульта, як для режисера, так і механіка сцени.

«Модернізація сцени дасть чимало можливостей для театру. Основне – це можливість створювати нові вистави європейського рівня, запрошувати всесвітньовідомих артистів. Ми хочемо бути знані у світі», – каже Ігор Вуглевич.

Читайте також: Львівський театр отримав нове освітлення за кошти японського посольства

Також, за його словами, завдяки модернізації сцени покращиться освітлення, а комп’ютерне обладнання зможе автономно поєднувати верхню і нижню механізацію сцени, що досі робилося вручну. Щоправда, аби завершити усе необхідне, роботу головної сцени Львівської опери обмежать на 3 місяці – у липні, серпні, вересні.

Завершити усі роботи із модернізації сцени орієнтовно мали б до жовтня цього року. Усе залежатиме від фінансування. Також у планах Львівської опери – відремонтувати фасад та дах театру, який протікає. Для цього вже розробили і погодили ПКД. Реставрації вимагають й самі скульптури на фасаді театру. Загалом потрібно близько 37,5 млн грн.

Нагадаємо, про те, як Львівському оперному театру вдалося вижити у часи пандемії і локдаунів і взяти курс на розвиток, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!