Рятувальники зібрали понад 2,5 кг ртуті, яку розлили у житловому будинку у Львові

3903 0
Зібрану ртуть у кількості 2800 грам передали на утилізацію.
Фото: ДСНС

Фото: ДСНС

У понеділок, 13 лютого, у Львові рятувальники зібрали понад 2,5 кг розлитої ртуті у житловому будинку. Як повідомили у Головному управлінні ДСНС України у Львівській області, на вул. Старицького, 6 на четвертому поверсі 4-поверхового житлового будинку власник квартири під час прибирання сходової евакуаційної клітки виявив розлиту ртуть.

До місця виклику виїхало відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального  агону спеціального призначення ДСНС. Рятувальникам провели збір ртуті механічним способом та провели демеркуризаційні роботи. Зібрану ртуть у кількості 2800 грамів передали в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення на зберігання та наступну утилізацію.

Читайте також: Як зібрати ртуть з розбитого термометра

Для довідки

Ртуть – метал сріблясто-білого кольору. У звичайних умовах – це рідина. У рідкому стані вона легко-рухома, при легкому ударі поділяється на дрібні кульки. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. Потрапивши в організм людини через органи дихання, ртуть нагромаджується і залишається на все життя.

Якщо у приміщенні розбили ртутний термометр, необхідно вивести з приміщення усіх людей, відчинити навстіж усі вікна у приміщенні, максимально ізолювати від людей забруднене приміщення, щільно зачинивши всі двері. Органи дихання слід хоча б захистити вологою марлевою пов’язкою.

Великі кульки треба збирати спринцівкою і одразу класти їх у склянку з розчином перманганату калію (2 г на 1 л води), дрібніші  кульки слід збирати щіткою на папір і теж висипати в скляну ємність. Банку необхідно щільно закрити. Для збирання крапельок ртуті застосовують також лейкопластир. Його прикладають до поверхні, забрудненої ртуттю,  і прилиплі крапельки ртуті відокремлюють від нього, промиваючи, ацетоном або іншим розчинником (краще віддати його спеціалістам на утилізацію).  Ефективним є прибирання поверхні за допомогою вологого слабо проклеєного паперу. Цей спосіб найбільш придатний для невеликих площ, забруднених ртуттю. При такому способі слабо проклеєний газетний папір розмочують у воді, відтискають і в такому вигляді застосовують для промокання поверхні, забрудненої ртуттю. Крапельки ртуті пилоподібних розмірів (0,5-1мм) добре прилипають до мокрого паперу і тоді їх разом з папером кладуть у банку з водою, яку щільно закривають.

Також потрібно вимити забруднені місця (після очищення їх від ртуті) мильно-содовим розчином (400 г мила та 500 г кальцинованої соди на 10 л води), або розчином перманганату калію (20 г на 10 л води), почистити та промити міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо ртуті розсипано більше, максимально ізолюйте забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері й негайно викличте фахівців ДСНС України за номером телефону «101».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!