У Львові – хресна хода на честь Климентія Шептицького. 5 фактів з життя архимандрита

1863 0
Цьогоріч на державному рівні відзначатимуть 150-річчя від дня народження блаженного священномученика.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Сьогодні, 31 березня, у Львові триває щорічна загальноміська хресна хода. Вона присвячена вшануванню Року Родини та постаті блаженного священномученика Климентія (Шептицького), архимандрита монахів Студійського уставу. На Львівщині 2019 рік проголошений роком Климентія Шептицького.

Науковець та менеджер

Казимир граф Шептицький народився у Прилбичах на Львівщині у 1869 році в аристократичній родині Івана Шептицького та Софії Шептицької (з роду Фредрів). Брат митрополита Андрея Шептицького.

Казимир Шептицький здобував освіту у Кракові, Мюнхені та Парижі, отримав ступінь доктора права в Ягеллонському університеті. Відтак, працював адвокатом, управляв сімейними маєтками, написав кілька робіт на тему сільського господарства, очолював Галицьке лісівниче товариство.

Перспективний політик

На початку минулого століття – 1900-1907 рр. – Казимир Шептицький був депутатом австрійського парламенту. Під час цієї діяльності став співавтором «Загального австрійського закону про ліси». Також був послом до Галицького сейму. Після розпуску парламенту у Відні вирішив завершити політичну кар’єру.

Втім, політика повернулась у життя вже отця Климентія Шептицького через 40 років. У 1944 році брат Андрій попросив його очолити делегацію в Москву, що мала вести переговори про збереження УГКЦ окремо від РПЦ. А у Москві його попросили стати посередником між радянською владою та українським націоналістичним підпіллям. На жаль, дипломатія не допомогла ані там, ані там.

Монах

У 1911 році Казимир Шептицький вступив до бенедиктинського монастиря у Бойроні, а наступного року перейшов у монастир Студійського уставу в Боснії, де приніс монаші обіти і отримав ім'я Климентій. Це неабияк здивувало йог оточення, адже колись він був завсідником аристократичних салонів, мисливцем та світською людиною.

На священика Климентія висвячено наприкінці серпня 1915 року, того ж року він став ієромонахом. Пізніше отримав богословську освіту в університеті Інсбрука.

Сучасники згадують, що отець Климентій, попри графське походження та минуле високопосадовця, не цурався роботи на рівні з іншими монахами: мив посуд, носив вугілля вулицями Львова, працював на кухні. А також – роздавав майно з «минулого» життя.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: у мандрівку до Унівської лаври

Згодом став настоятелем Унівського монастиря, a з 1926 року – ігуменом Студитів Свято-Успенської Унівської лаври. У 1936-37-му рр. спільно з братом і митрополитом Андреєм Шептицьким склав статут для монахів Студійського уставу, відомий під назвою «Типікон», що апробував папа Пій 12.

Також Климентій Шептицький брав участь у заснуванні жіночого студитського монастиря в Якторові, монастиря в Канаді. Був членом Богословського наукового товариства, читав лекції в університеті Інсбрука. З 1939 року – член Українського Католицького Інституту, церковного об'єднання імені митрополита Рутського. Таємно іменований митрополитом Андреєм Шептицьким екзархом Росії і Сибіру. У 1944 році Йосиф Сліпий іменував отця Климентія архімандритом монахів Студійського уставу.

Політв’язень

У 1945 році всі єпископи УГКЦ були заарештовані радянською владою за небажання приєднуватись до РПЦ. Відтак, Климентій фактично керував Церквою.

У 1947 році Климентій Шептицький був заарештований за звинуваченням у співпраці з ОУН. Проте сучасники вважають, що справа була сфальсифікована – принаймні дивану, в якому буцімто знайшли агітки ОУН, у келії монаха ніколи не було. Приводом для арешту став лист у Ватикан, в якому архимандрит розповідав про переслідування греко-католицької церкви органами НКВС, що і перехопили послання.

Читайте також: У соборі святого Юра презентували альбом листів Блаженного Климентія

Архимандрита засудили на 25 років і відправили у Київську внутрішню в’язницю МВС. Там його допитували і катували протягом 7 місяців, що суттєво підірвало здоров’я отця. Узимку 1948 році Климентія Шептицького відправили до Москви у внутрішню в'язницю МВС СРСР – Володимирський централ.

Тут він і помер 1 травня 1951 року і був похований на тюремному цвинтарі без жодного ознакування. Відтак, знайти його тіло так і не вдалось.

Праведник народів світу

Під час Другої світової війни Климентій Шептицький брав участь у порятунку євреїв в Україні. Разом з братом Андреєм ховали переслідуваних в монастирях і переправляли на угорську частину України. Таким чином вдалось врятувати близько 200 євреїв.

Відтак, у 1996 році Климентій Шептицький отримав звання «Праведник народів світу».

Дещо раніше – у 1991 році архимандрита посмертно реабілітувала прокуратура УРСР.

А в 2001 році Климентій Шептицький беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ під час офіційного візиту Святійшого Отця в Україну.

Торік світ побачила перша біографія Блаженного священномученика Климентія Шептицького, написана Іваном Матковським. У ній розкривається багато незрозумілих сторінок із життя архимандрита, зокрема, чому він вирішив піти у монастир вже у досить зрілому віці.

Олександра Бодняк

Фото: Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!