У Львові на площі Ринок почали демонтовувати скульптуру «Хрещення» кінця ХVII століття

2719 0
Скульптурна група «Хрещення», яка знаходиться на колишній кам'яниці Шольцвольфовичівській, є аварійною.
Фото: Скрін

Фото: Скрін

У Львові, на площі Ринок, 23, почали протиаварійні заходи скульптурної групи «Хрещення». Зараз скульптуру демонтують, щоб у наступному році відреставрувати. Про це Тvoemisto.tv розповів головний спеціаліст-архітектор відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Георгій Корнєєв.

Читайте також: Кам’яниці на вулиці Краківській повернули первісний вигляд

«Зараз виконують роботи з демонтажу деяких скульптур та закріплення існуючих. Ця скульптурна група орієнтовно кінця ХVII ст. Вона у доволі поганому стані. Ці роботи є підготовчими для подальшої реставрації у 2022- 2023 років», – каже Георгій Корнєєв.

За його словами, кошторис наразі не підрахований. Роботи фінансуються польським інститутом Полоніка, а самі роботи імовірно виконуватиме спільна польсько-українська група реставраторів.

Читайте також: В історичному будинку на вулиці Стецька відреставрували балкони і фасад. Фото до і після

Довідково

Будинок на пл. Ринок, 23 (охор. №326/21) – це колишня Шольцвольфовичівська кам'яниця, яка збудована у ХVІ ст., була перебудована у 1630 р. у стилі пізнього ренесансу з яскраво вираженими фламандськими впливами.

Будинок належав родині львівських патриціїв Шольц-Вольфовичів. Засновниками цього роду був відомий львівський купець Вольф Шольц і його брати Якуб та Йоган.

Історик Діонісій Зубрицький згадує у своїй хроніці під 1607 р. про те, що райця Йоган Шольц-Вольфович «зобов'язав та записав кожного власника свого дому в місті, який тепер має №47, щороку на різдво давати обід для убогих у шпиталі св. Духа і св. Станіслава».

 На пл. Ринок Шольцам належало декілька кам'яниць. Її наріжник, звернений до вул. Галицької на рівні третього поверху у кутовій ніші прикрашений скульптурною композицією «Хрещення Ісуса Христа Іваном Предтечею». Тривіконним фасадом будинок виходив на пл. Ринок, від колишньої пл. Капітульної (тепер пл. Катедральна) фасад займав 2/3 кварталу.

Будинок, зведений на західному боці пл. Ринок, наріжний. Побудований з каменю та цегли (фундаменти з кам'яних блоків), тинькований, чотириповерховий, в плані має характерний для ринкових кам'яниць витягнутий у глибину ділянки прямокутник з вузьким головним тривіконним фасадом від пл. Ринок і довгим від пл. Катедральної.

Нагадаємо, що скульптуру Скорботного Христа, що на родинній усипальниці Боїмів, забрали на реставрацію

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!