На правах реклами

У Львові обговорили створення першого всеукраїнського кластеру органічних виробників. Відео

3219 0
Під час п’ятого Ярмарку органічної та натуральної продукції у Львові відбулось засідання робочої групи по створенню всеукраїнського органічного кластеру з регіональними представництвами, який би в подальшому сприяв розвитку та підтримці органічного виробництва в Україні.

1-2 жовтня  Парк Культури імені Богдана Хмельницького став місцем проведення  V-того Ярмарку органічної та натуральної продукції.

На ярмарку було представлено органічну продукцію, вироблену у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Рівненській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Київській областях. Нагадаємо, що виробництво органічної  продукції забороняє  застосування хімічно синтезованих речовин, добрив, пестицидів, регуляторів та стимуляторів росту, генетично модифікованих організмів (ГМО), антибіотиків, гормонів, консервантів, штучних ароматизаторів та барвників.

Крім органічної продукції, відвідувачі Ярмарку могли познайомитись з продукцією ТМ «Смак Українських Карпат», яка представляє Карпатський  регіон, зокрема: Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

У цьогорічному ярмарку взяли  участь близько 25 виробників органічної та натуральної продукції. До уваги відвідувачів були запропоновані: овочі, яйця, мед, сири, крупи, соки, хліб, чаї та інше.

Особливістю цьогорічного ярмарку було те, що на ньому відбувся одночасно семінар на тему: «Маркетинг в органічному виробництві».  Відвідувачам семінару  були запропоновані  теми, які висвітлювали  методи просування органік-брендів,  шляхи посилення довіри між споживачем і виробником,  підтримка та просування виробників сільськогосподарської органічної продукції  у Франції.

«Купити такі продукти у львівських торгівельних мережах досить складно, адже справжньої сертифікованої органічної продукції на українському ринку ще недостатньо. У Львові її можна знайти лише у кількох спеціалізованих  магазинах, та поодиноко  у деяких великих торгівельних мережах, але спеціальних відділів з органічною продукцією у супермаркетах поки що немає. Та люди все-таки хочуть їсти здорову їжу. Наш ярмарок саме й надав усім таку можливість», — говорить Наталія Чоловська, президент Львівської міської громадської організації «Екотерра».

Що таке органічний кластер та яка його мета?

Зокрема, під час Ярмарку відбулось засідання робочої групи по створенню  органічного кластеру, який би в подальшому сприяв розвитку органічного виробництва в регіонах та в Україні в цілому.

Основною метою такого кластеру є допомога у розвитку органічного виробництва, налагодження всеукраїнської  комунікації між виробниками та переробниками продукції а також налагодження збуту як на внутрішньому так і на зовнішньому ринку.   

«Цьогорічний  Ярмарок був щедрим на гостей  та експертів з закордону.  Ніна Юнгквіст - координатор проектів у східній та центральній Європі представляла Шведську неурядову організацію ССВ (Коаліція Чиста Балтика), яка опікується екологією Балтійського моря, Ніколя Перен - радник  з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні, Джекі  Шарбуну -  міжнародний експерт з маркетингу  (Швейцарія)", - розповідає Наталія Чоловська.

Ініціатива створення органічного кластеру належить асоціації учасників біовиробництва «БІОЛан Україна»,Тетяні Яблонській, яка представляє агропідприємство ТОВ «Либідь-К», Тетяні  Ситник, - Retail Academy , Марії Махновець,- незалежному експерту з розвитку експорту органічної продукції, та Ніколя Перену , який ініціював першу зустріч у Посольство Франції в Україні. До цієї ініціативи також долучилися: Державне підприємство «Дослідне господарство «Сквирське», ЛМГО «Екотерра»,  ГО "Консультаційно-навчальний центр "АгроЛьвів Консалт", та  Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL), Проект "Розвиток органічного ринку в Україні".

Детальніше про Ярмарок дивіться у сюжеті:


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!