У Львові оголосили архітектурний конкурс на переоблаштування під готель будівлі на проспекті Свободи

5475 0
Торік місто видало дозвіл доньці бізнесмена Григорія Козловського Софії Максимець переоблаштувати пам’ятку під готель.
фото: твоє місто/вікторія савіцька

фото: твоє місто/вікторія савіцька

У Львові оголосили всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію реставрації будівлі на проспекті Свободи, 11. Будинок розташований у центрі міста, навпроти пам’ятника Тарасові Шевченку і є пам’яткою архітектури у стилі історизму. Торік місто видало дозвіл доньці бізнесмена Григорія Козловського Софії Максимець переоблаштувати пам’ятку під готель.

У завданні до конкурсу прописані вимоги щодо архітектурних рішень, зокрема, щодо нової об’ємної структури даху та збільшення висотності будівлі, а також є вимога зберегти фасад.

Читайте також: На перехресті Стрийської та Наукової збудують готель та офісний центр

 

Призовий фонд конкурсу становить 1 мільйон гривень. Переможець отримає – 500 тисяч, а за друге і третє місце премія – 300 і 200 тисяч. Подавати проєкти можна до кінця червня, а засідатиме журі 7 вересня цього року.

Читайте також: Біля автовокзалу у Львові збудують торговий центр. Візуалізація

У журі конкурсу є головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко-Швець, представник замовника Назар Максимець, а також група фахівців: Богдан Гой – доцент Інституту архітектури та дизайу НУ «Львівська політехніка», Наталя Зінчук – головна архітекторка – архітектурний офіс ZELEMIN, Віктор Кудін – архітектор з Києва, Марко Савицький – архітектор, дизайнер, реставратор.

Нагадаємо, що у травні 2021 року виконком Львова погодив містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва та реставрації будівлі, яка є пам’яткою архітектури, що на просп. Свободи, 11, поруч із «Гранд готелем». Дозвіл на облаштування готелю у пам’ятці отримала донька Григорія Козловського – Софія Максимець. Вона також є власницею готелю, який зводять на вулиці Дорошенка, 2. У березні минулого року донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець отримала у власність Винниківський ринок та ринок «Підзамче».

Для довідки

Будівля під номером 11 – чиншова (прибуткова) кам’яниця, яку у 1882 році спорудили за проєктом Емануеля Галля. Уже через десятиліття там відкрили готель «Центральний», де зупинялась Леся Українка. У 1910-му фірма Едмунда Жиховича зробила реконструкцію будинку, зокрема облаштувала на другому поверсі кав’ярню «Сіті» із балконом уздовж фасаду. Перший поверх у радянські часи займало популярне кафе «Львів’янка». А після останнього оновлення будинку в 1990-1992 роках він став частиною готельно-ресторанного комплексу «Ґранд-готель».

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!