У Львові планують скасувати рішення про підняття вартості проїзду у громадському транспорті

10073 0
Депутати зазначають, що тариф необгрунтований, а рішення про його збільшення прийняли із порушеннями, бо не проводили громадських слухань з цього приводу.
Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

Депутати Львівської міської ради пропонують скасувати рішення виконавчого комітету про підняття вартості проїзду у громадському транспорті Львова. Розглянути ухвалу планують на пленарному засіданні у четвер, 8 липня, утім її ще не внесли у порядок денний. Авторками проєкту ухвали «Про скасування рішень виконавчого комітету міської ради від 21.05.2021 № 380 та від 21.05.2021 № 381», яким місто підняло вартість проїзду з 7 до 10 гривень, є депутатки ЛМР від фракції ЄС Уляна Пак та Оксана Маруняк.

Скасувати рішення виконкому депутатки пропонують через те, що на їх погляд при встановлені тарифу порушили процедуру, зокрема міська рада не провела громадських слухань із цього питання. У березні провели онлайн «консультації». А сама вартість проїзду, каже Оксана Маруняк, необгрунтована, адже немає даних про пасажиропотік.

Читайте також: У Львові менше сотні одиниць громадського транспорту обладнані кондиціонерами

«Обгрунтована вартість проїзду, зазначали перевізники, – 14 гривень. Міська рада погодила тариф у 10 гривень за поїздку. Але не маємо певності в обгрунтуванні цього тарифу, адже немає обліку пасажиропотоку у транспорті, не знаємо, скільки заробляє той чи інший перевізник у день. Тому говорити, що 7 гривень – мало, а 14 гривень, чи 10 – достатньо – немає підстав. Також не знаємо, скільки в електротранспорті перевозять пільговиків. Був ще один аргумент перевізників – збільшення вартості палива. Але знаємо, що два роки тому воно коштувало 28 гривень, зараз 27 грн», – пояснює депутатка.

Вона також додає, що рішення про збільшення вартості проїзду не пройшло належних громадських обговорень.

«Були консультації у березні, це коли людям повідомляють про рішення, але вплинути на нього вони не можуть. Також було щонайменше дві петиції, які набрали необхідну кількість голосів, вони стосувались зниження вартості проїзу», – додала Оксана Маруняк.

Вона каже, що ухвали у порядку денному ще немає, міський голова має її внести. Утім, якщо її не внесуть цього місяця, депутати пропонуватимуть розглянути її на наступних засіданнях.

Читайте також: Два Львова. Як минуло перше онлайн-обговорення здорожчання проїзду в міському транспорті

Директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич у коментарі Tvoemisto.tv повідомила, що проєкт ухвали юридичний департамент ЛМР завізував із зауваженнями, їх озвучать на засіданні.

«Рада може скасовувати рішення виконавчого комітету, але лише у випадках їх невідповідності законам України. Формально ми не маємо підстав для скасування цього рішення. Ми завізували цей проєкт ухвали із зауваженнями, адже не обгрунтовано, яким вимогам закону не відповідає це рішення виконкому», – пояснила вона.

Тим часом перевізники запевняють, що якщо доведеться повертатись до тарифу 7 гривень за поїздку, то вони не зможуть надавати належних послуг. А також, за словами керівника Асоціації перевізників Львівщини Івана Велійк, перейдуть на вільний тариф – тобто кожен перевізник встановлюватиме свою вартість на проїзд.

«Якщо депутати приймуть таке рішення, то зроблять ведмежу послугу львів’янам. Приватні перевізники перейдуть на вільний тариф, який буде значно вищий, ніж нині. А також ми не будемо возити ті категорії пільговиків, яким таке право не надано законом, зокрема пенсіонерів, школярів, та інвалідів третьої групи», – каже він у коментарі Тvoemisto.tv..

Керівник концерну «Екопастранс» Ігор Самардак говорить, що нещодавно перевізники почали працювати на засадах «здорової» конкуренції, отримали можливість закуповувати нові автобуси, зокрема придбали 12 автобусів із кондиціонерами. Але що буде далі, каже він, незрозуміло.  

Читайте також: Львів готується до тестування е-квитка. Що зміниться для пасажирів

«Вперше приватні перевізники почали реальну конкуренцію, працюють над проєктом електробусу і це не коштувало бюджету мільярдів, як до прикладу в АТП-1, туди постійно йдуть вливання», – зазначає він у коментарі Tvoemisto.tv і додає, що через незрозумілі правила гри підприємству довелось призупинити на деякий час поставку ще декількох автобусів, за які підприємці уже заплатили аванс.   

Нагадаємо, 21 травня, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, яким підвищив вартість проїзду у громадському транспорті міста до 10 гривень. Ціна однакова як для автотранспорту, так і для електротранспорту. Але квиток в електротранспорті коштує 10 грн у водія, 9 гривень у кіоску і 8 грн 50 копійок – вартість при купівлі квитка через електронні сервіси. Вартість разового квитка на проїзд у електротранспорті для студентів становить 5 гривень, якщо купувати квиток у водія. Вартість при купівлі квитка через електронні сервіси для студентів 4 гривні.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!