У Львові створять мурал і меморіальну дошку, присвячені поету та воїну Юрію Руфу

2016 0
Юрій Руф загинув на війні з російськими окупантами 1 квітня на Луганщині.
Фото: ФБ Юрій Руф

Фото: ФБ Юрій Руф

У Львові планують створити мурал та меморіальну дошку, присвячені полеглому у війні проти росії поету і громадському діючу Юрію Руфу (Дадаку). Для цього громадські активісти, волонтери, військові та друзі воїна оголосили збір коштів. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила одна з ініціаторок збору, однокласниця Юрія Руфа Ольга Тесляк.

Так, мурал має з’явитися на багатоповерхівці у мікрорайоні Сихова. Локацію вже обрали, однак її не розголошують. А меморіальна дошка буде на будівлі школи №93, де навчався Юрій Руф. 

Читайте також: Небесний батальйон Львівщини. Імена Героїв, які віддали життя у війні проти росії

«Коли ми добивалися того, щоб вул. Некрасова перейменували на честь Юрія Руфа, то це не тому, що він загинув у війні, бо таких дуже-дуже багато. А тому, що саме Юра зробив величезний внесок в українізацію Львова та України загалом. Він був серед тих, хто домігся знесення п’ятикутної зірки на Марсовому полі, пояснював суспільству, що пам’яток радянщини не повинно бути, так само російської літератури чи російської музики в закладах. Він це постійно робив своїми діями, і його ідею його ми хочемо нести та розвивати. Так, щоби його мурал нагадував всім, що таких українців багато, і ми ніколи не здамося»,  пояснює вона.

Для реалізації задуму потрібно 115 тис. гривень. Станом на сьогодні вже зібрали 45 тисяч. За ці кошти мають придбати необхідні матеріали, виготовити меморіальну дошку та оплатити роботу художнику. Риштування безкоштовно має надати Львівська міська рада. 

Реквізити для тих, хто хоче долучитися до збору коштів: 4441 1144 5758 6715 (Галина Прядка)

Читайте також: У Львові діти продають напої, щоб зібрати кошти для ЗСУ

Нагадаємо, Юрій Руф загинув на війні з російськими окупантами 1 квітня на Луганщині, а добровольцем пішов на війну ще 24 лютого та воював в складі 24-ї ОМБр ім. Короля Данила. У травні президент Володимир Зеленський нагородив його орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Для довідки

Юрій Руф (Юрій Романович) – український поет, письменник, вчений, громадський діяч, засновник літературного проєкту «Дух Нації». Народився 1980-го року на Тернопільщині. Серед публікацій: «Багряна лірика» (2012), «Час Революції» (2014), «На зламі епох» (2015). Поезію Юрія включали до українських сучасних націоналістичних поетичних збірок «Голос крові» (2013) і «Відлуння свинцевих громовиць» (2015).

Він відомий критичними поглядами на традиційну українську поезію, де, за його словами, українців переважно зображають, як бідних і нещасних. Така поезія занижує самооцінку та почуття національної гордості, тому Юрій Руф вважав свою поезію одним із типів поетичної пропаганди патріотизму. Він пропагував поетичні рядки, спрямовані на підвищення бойового духу, мотивацію та почуття національної гордості. Його збірка «На зламі епох» (2015) присвячена українським героям нинішньої російсько-української війни, там є вірші, що згадують окремих осіб, військових частин, українських воїнів, боїв та інших військових подій.

Юрій Руф жив у Львові, він батько двох дітей.

Ольга Коваль

Фото зі сторінки Ольги Тесляк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!