У Львові показали, що можуть збудувати на місці вілли «Люсія». Візуалізації

5550 0
Завершився воркшоп «Вілла Люсія: пошук рішень».
Фото:  Юра Мартинович

Фото: Юра Мартинович

Центр архітектури, дизайну та урбаністики Порохова вежа показав результати архітектурного конкурсу «Вілла Люсія: пошук рішень» для збереження вілли на вул. Свєнціцького, 16 у Львові.

У воркшопі взяли участь 5 команд, які запропонували своє архітектурне бачення: Кафедра ДАС, Майстерні Юрія Столярова (Містопроект), Проєкт архітектора Миколи Буртика, Студія АрхНОВО, «Творимо» (Максим Ключковський).

Візуалізації: Центр архітектури, дизайну та урбаністики

У Центрі розповіли, що для учасників провела екскурсію історикиня архітектури Тетяна Казанцева, а технічне завдання сформував Тарас Бєляєв. Також із ними на проміжному етапі спілкувався реставратор Василь Петрик.

«Запропоновані рішення є виключно баченням команд та будуть узгоджуватися в подальшому із архітекторами об‘єкту, замовниками та міською владою. Тобто вони не є кінцевими, а виключно візіонерськими», – кажуть в Центрі архітектури.

Читайте також: Суд визнав протиправним внесення вілли Люсія на Свєнціцького у реєстр виявлених пам'яток

Нагадаємо, у 2017 році власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, перший поверх якого мав нагадувати фасад наявної вілли.

Виконком відмовився надати ці документи, тож співвласники подали до суду. Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку. 

Наприкінці 2017 року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. У лютому цього року будинок занесли до реєстру нерухомих пам’яток, однак власники почали оскаржувати це рішення у судах. 

Після численних судових засідань постановою Верховного Суду від 21 листопада 2019 року справу про скасування наказу про занесення будинку у реєстр пам'яток передали на новий розгляд до суду першої інстанції.

Довідково:

Віллу «Люсія», що на вул. Свєнціцького, 16, збудувала у 1895−1896 рр. фірма Івана Левинського для Юзефа Ольпінського за проєктом архітектора Івана Долинського. У різні періоди тут проживали цісарський радник і контролер Головної крайової каси Юзеф Обмінський, Кароліна Скотт, Станіслав Лемпицький – польський вчений, письменник, професор, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи, чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!