У Львові покажуть старе українське авангардне кіно

3325 0
11 та 12 вересня Центр Довженка представить у Львові дві визначних роботи українського кіноавангарду з циклу Коло Дзиґи – «Хліб» (1929), режисера Миколи Шпиковського та «Одинадцятий» (1928), Дзиґи Вертова. Фільми будуть демонструватись в дворику Ратуші в межах «Форуму видавців 2014».

Коло Дзиґи – серія започаткованих Довженко-Центром музичних кіноперформансів, під час яких відбуваються прем’єри відреставрованих українських німих фільмів в супроводі сучасної музики. Два роки тому Центр Довженко вже представляв покази з цього циклу у Львові. Тоді понад чотириста гостей показів переглянули фільми братів Кауфманів – «Людина з кіноапаратом» (1929) та «Навесні» (1929).

«Хліб» – український радянський авангардний художній фільм (чорно-білий, німий) режисера Миколи Шпиковського, знятий 1929 року. У СРСР був заборонений одразу по прем'єрі. Після вісімдесяти років зберігання в архівах та реставрації, 2013 року відбулася його репрем'єра. Інша назва — «Тисяча дев'ятсот двадцятий рік».

«Одинадцятий» (1928) — перша з трьох авангардистських стрічок, знятих Дзиґою Вертовим в Україні. Одинадцятий рік радянської влади – період індустріалізації, зведення Дніпровської ГЕС та інших індустріальних гігантів. Режисер навмисне вирішив обійтися без «круглих дат», щоб уникнути зайвого галасу та офіційних урочистостей. Камера фокусується тільки на головному — на праці, невтомному будівництві нової соціалістичної дійсності в Україні. Вертов казав, що «Одинадцятий» написано безпосередньо кінокамерою, без посередництва сценарію, і що камера замінила для нього перо письменника. Це дозволило режисерові стверджувати, що він винайшов чисту кінематографічну мову (водночас глибоко соціалістичну), в якій камера безпосередньо фіксує сиру матерію життя, пише Artukraine.

Коли: 11-12 вересня, 20:30.

Де: Львів, пл. Ринок, 1 (внутрішній дворик Ратуші).

Вхід на покази вільний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!