У Львові помер відомий філософ Роман Кісь

2006 0
Українському поету, філософу, культурологу було 72 роки.
Фото: Фейсбук

Фото: Фейсбук

Сьогодні вночі помер відомий український етнолог, філософ, культуролог і поет Роман Кісь. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку зазначив його син Зорян Кісь.

«Тата сьогодні вночі не стало. Співчуття всім, хто його знали і любили. Про допомогу не прошу, але можна долучитись до пам'яті про батька символічно. Це так важко, коли навіть велелюдне прощання, на яке він заслужив, зараз неможливе», – написав Зорян Кісь.

Відомо, що Роману Кісю було 72 роки. Він був філософом, антропологом, етнолінгвістом і поетом, а також лауреатом державної премії ім. Колесси.

Довідково

Роман Кісь народився у Львові в сім'ї історика, професора Львівського університету Ярослава Кіся. Закінчив філологічний факультет Львівського університету, відтоді працював науковим співробітником Інституту народознавства НАН України. Був учасником літературного середовища 1970-х рр. у Львові, що гуртувалося навколо Григорія Чубая і підготувало 2 номери самвидавного мистецького альманаху «Скриня». Відразу після виходу 1-го номера «Скрині» (1971 р.) його автори були піддані переслідуванням КГБ.
 
Підготував кандидатську дисертацію «Сімейний побут гуцулів українських Карпат». Але Вища атестаційна комісія СРСР заборонила подавати дисертації до захисту іншими мовами, окрім російської. З цього приводу Роман Кісь написав листа з протестом на адресу ВАК, відмовившись захищати дисертацію.
 
Працював у скансені Шевченківського гаю, звідки декілька разів його забирали на бесіди-допити до УКДБ. У 1981 р. йому інкримінували злісне хуліганство і ув'язнили на 3 роки (насправді за статтю проти русифікації України).
 
Роман Кісь був лауреатом державної премії ім. Колесси, головним редактором релігійно-філософського альманаху «Transfiguratio/Преображення».

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!