У Львові працює один з небагатьох в Україні Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні»

1811 0
Одним з найбільших досягнень закладу є те, що 11 дітей вже повернулися в свої сім’ї.
Фото: Центр «Рідні»

Фото: Центр «Рідні»

У Львові функціонує один з небагатьох в Україні – Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні». Центр – унікальний тим, що основною його метою є повернути дітей у благополучні сім’ї, аби вони зростали поруч з рідними. Заклад відкрився за підтримки Львівської міської ради та благодійного фонду «Рідні».

Як розповідає заступниця директора Центру Марта Федорів, у закладі зараз перебуває 26 дітей, які з різних причин не можуть мешкати з батьками. Тут їх оточують турботою, цілодобовим доглядом та роблять усе для того, щоб вони почувалися комфортно і зростали в умовах, максимально наближених до сімейних.

За її словами, понад усе діти мріють зберегти родину та мати поруч безпечних дорослих, які не залишать їх. Цю роль частково виконують психологи та соціальні фахівці, які завжди поруч та готові вислухати й підтримати їх. До кожної дитини фахівці Центру «Рідні» мають індивідуальний підхід.

Не менш важливим, додає заступниця директора Центру, залишається питання їх соціалізації, адже у суспільстві є певні стереотипи стосовно дітей з інституційних закладів та з сімей у складних життєвих обставинах. Адже вони зазнали певних психічних травм через негативний досвід в родині. Саме тому такі діти почуваючись незахищеними та непотрібними, з недовірою ставляться до нових людей та часто займають оборонну позицію щодо оточуючих, намагаючись захиститися.

«Працівники Центру роблять усе для формування та підтримки навичок, необхідних для організації самостійного життя, розвитку особистості у дітей. Їм надзвичайно цінно відчути підтримку та схвалення з боку суспільства: так у них менше шансів розчаруватися у собі та обрати поганий шлях. Кожне почуте добре слово, посмішка чи обійми для них – це доказ того, що їх приймають та люблять», – наголошує заступниця директора Центру «Рідні» Марта Федорів.

Філософія Центру спрямована на те, щоб максимально соціалізувати дітей, незважаючи на їх складні долі. І в ідеалі – повернути у рідні сім’ї, налагодивши стосунки з близькими й переконавшись у безпечності середовища. Особливий акцент – на психологічну підтримку дітей і батьків. Також дуже важливим напрямком роботи є група взаємодопомоги, як для підлітків, так і для дорослих.

Оскільки своїм головним завданням Центр вважає створення умов, за яких діти мешкатимуть у сім’ях, тут також функціонує відділення денного перебування «Служба підтримки сім’ї». Тут намагаються попередити виникнення ситуацій, за яких можливе вилучення дітей з тої чи іншої сім’ї. Крім того, сюди скеровуються усиновителі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі та кандидати у них, а також батьки, чиї діти уже є у відділенні «Термінове влаштування дітей».

Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» хоче допомогти сім’ям, які цього потребують, тому його фахівці надають психологічну підтримку, скеровують до відповідних структур, інституцій та громадських організацій та, найважливіше, приймають сімейну ситуацію без осуду, з розумінням та щирим бажанням допомогти.

Одним з найбільших досягнень Центру є те, що 11 дітей вже повернулися в свої сім’ї. 

Фото: Центр «Рідні»

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!