Політична реклама

У Львові розкажуть про те, як зробити будівлі енергоефективними

2111 0
12-13 травня у Львові відбудеться семінар, присвячений енергоефективності. Експерти з Прибалтики та Берліну розкажуть головам ОСББ про кредити на енергозбереження та правила енергоощадливості. Це важливо, адже Україна залишається найменш енергоефективною країною Європи. За даними IFC, на житловий сектор в Україні припадає близько 25% загального обсягу спожитої електроенергії та 40% теплових ресурсів.

Притік інвестицій у цей сектор потенційно дозволив би втричі скоротити обсяги споживання енергії, виходячи з досвіду країн Західної та Центральної Європи, однак законодавча база поки недосконала, інформує прес-служба Львівської міськради.

Представники різних міст України подискутують на тему пошуку додаткових коштів, організації роботи та підготовки кадрів у сфері енергоефективності.

Державна політика недостатня у сфері енергозбереження. Нам бракує законодавчого поля, «правил гри» для населення та ОСББ у ділянці кредитування. У нас неформалізована система прийняття рішень, практичний досвід є лише в ОСББ. Проект Закону про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель «завис» у другому читанні через теперішню ситуацію в державі. Однак варто розуміти, що кроки до енергетичної незалежності варто робити сьогодні», – каже Володимир Бригілевич, заступник правління «Центр дослідження місцевого розвитку».

Гарним приладом енергоефетивного міста є Жовква – на Львівщині: "Саме наше маленьке місто є пілотним німецько-українським проектом «Енергоефективне місто». У нас сьогодні немає жодної санаційної будівлі. За два роки з 2012 року німецькі експерти побували на дахах та спускались у підвали, спілкувались з мешканцями будинків та посадовцями для того, щоби зрозуміти, які перші кроки та стратегічні рішення прийняти не лише в Жовкві, а й всій Україні на шляху до енергоощадливості. Рекомендації вже готові – ідуть перемовини з урядом про те, щоб ефективно їх представити та виконувати», – розповів мер Жовкви Петро Вихопень.

Цікавим у цій сфері є досвід Херсона. ООО «Регіональна енергосервісна компанія», яка була пілотом у цій сфері в регіоні, почала розробку нетрадиційних джерел енергії: "Тому нас запримітив норвезький фонд, ми взяли перші кредити. Вже сьогодні ми маємо значний досвід у санації будівель, створили робочу групу при обласній раді Херсону, яка займається залученням інвестицій у енергозбереження області. До цього процесу ми залучаємо молодь. Співпрацюємо з вишами Херсону, пропонуємо студентам теми до дипломних робіт у сфері енергозбереження та нетрадиційних джерел енергії. Згодом вони стають нашими однодумцями та проходять у нас практику. Також ми активно співпрацюємо з державним агентством екологічних інвестицій, тому залучаємо кошти у сферу санації будівель соціальної сфери. На сьогодні вже 4 дошкільних заклади є енергоефективними», – розповів експерт ООО «Регіональна енергосервісна компанія» Федір Барулін.

Програма енергоефективності на Львівщині існує з 2006 року. З того часу видано кредитів на 90 мільйонів гривень, повернуто 11, 6 мільйонів гривень. На цей рік державна програма передбачає 2,5 млн гривень для населення і лише 300 тис грн. для ОСББ. "Цього дуже мало, тому ми покладаємо великі надії на банківські установи. Депутатська комісія вже готова затвердити програму кредитування – але поки немає чітких домовленостей з банковими установами України. Однак попри це Кредобанк та Ощадбанк вже видають  кредити для населення під 25%», – розповів начальник управління промислової політики, капіталовкладень та енергозбереження ЛОДА Василь Лозинський.

Довідка:

12-13 травня, готель "Жорж", площа Міцкевича, 1.

В програмі семінару: санація житлових будинків у Львівській, Херсонській та Запорізькій областях. Українсько-німецький досвід впровадження проекту «Енергоефективне місто» в місті Жовква, Львівської області. Рекомендації з досвіду проекту для розробки національних програм з модернізації житлового фонду.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!