У Львові створять перший на Заході України банк стовбурових клітин

1770 0
Кріосховище дасть можливість заморожувати та зберігати стовбурові клітини пацієнтів, що проходять лікування у стаціонарі, та мінімізує ризик зниження якості матеріалу для транспортування.
Фото: dtkt.ua

Фото: dtkt.ua

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр скоро матиме банк стовбурових клітин для трансплантацій кісткового мозку у пацієнтів. Кріобанк, який забезпечуватиме довгострокове зберігання зразків в рідкому азоті, повноцінно почне функціонувати весною 2022 року. Тоді медики й проведуть перші операції з трансплантації кісткового мозку. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у пресслужбі медзакладу.

Повністю обладнане кріосховище дасть можливість заморожувати та зберігати стовбурові клітини пацієнтів, що проходять лікування у стаціонарі, та мінімізує ризик зниження якості матеріалу для транспортування. Окрім того, банк дозволить зберігати частини яйника пацієнток, взятого перед початком хіміотерапії для роботи з репродуктологами у майбутньому (збереження фертильності у дівчаток), а також зразки тканин, зокрема і пухлинних, що отримали шляхом біопсії, не піддаючи їх фіксації у парафіні, цільну кров, або компоненти крові, як елементи наукових чи клінічних досліджень.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

За словами дитячого онколога центру Романа Кізими, це буде перший і єдиний кріобанк на Заході України, завдяки якому лікарі зможуть якісно проводити підготовку стовбурових клітин до кріоконсервації в безпечних умовах.

Наявність кріосховища розширить можливості у сфері молекулярної біології та дозволить працювати із клітинними культурами. Кріоконсервування біологічного матеріалу відкриє нові шляхи для міжнародної співпраці та стане завершальним кроком перед трансплантаціями кісткового мозку дітям у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі у Львові. Медики переконані, що запрацює кріобанк вже наступної весни.

На створення банку стовбурових клітин 1,5 млн грн виділив Благодійний фонд «Із янголом на плечі», а фонд «Запорука» закупив обладання для цього кріобанку на суму 2 мільйони 418 тисяч гривень. 

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

Нагадаємо, масштабний проєкт зі створення підрозділу трансплантації кісткового мозку Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр розпочали більше року тому. 13 квітня на сесії ЛОР прийняли рішення, що з обласного бюджету на відкриття та дооблаштування відділення трансплантації кісткового мозку з придбанням спеціального обладнання виділять 23 млн грн. За ці кошти мали зробити «чисті» маніпуляційні, допоміжну вентиляційну систему, шлюзи між відділеннями – онкологічним, реанімацією, операційними, – у це відділення не можна буде просто так заходити і виходити, лише через шлюз, що знезаражує. Крім того, кошти спрямують на закупівлю обладнання – апарати для наркозу, ультразвуку, рентгену, які ми не змогли придбати до цього часу за позабюджетні кошти.

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, що на вул. Дністерcька, 27, включили у пілотний проєкт «Трансплантація». Для всіх пацієнтів передопераційні обстеження, сама процедура проведення трансплантації нирок, і терапія, яку пацієнт отримує у післяопераційний період, стане безкоштовною.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!