У Львові створили «Гарячу лінію» для протидії російськомовному культурному продукту

2876 0
Публікувати дописи із скаргами можна у групі «Гаряча лінія» на Фейсбуці.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Мешканці Львова та Львівщини відтепер можуть надавати відео чи аудіофіксацію випадків порушення мораторію на використання культурного російськомовного продукту. Публікувати дописи із скаргами варто у групі «Гаряча лінія», що у мережі Фейсбук.

Групу створили для інформування  населення області про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту та отримання інформації про випадки ігнорування мораторію на Львівщині.

Читайте також: Чому у нічному клубі Львова виник конфлікт через російські пісні в караоке

За словами керівника департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОДА Дмитра Посипанка, вони проводять постійні рейди по закладах харчування та відпочинку, в яких можуть використовувати російський культурний продукт, роз’яснюють заборони, які передбачає мораторій.

«Побачили, що останнім часом в напрямку популяризації мораторію дуже добре працює так зване публічне осудження. До прикладу, нещодавно в одному із закладів Львова мала відбутись вистава російською з українськими субтитрами і коли на сторінці департаменту з’явився допис про це, заклад оперативно відреагував і відмовився проводити такий захід», – каже Дмитро Посипанко.

Сторінка є доступною для кожного мешканця області, тож кожен небайдужий може внести свою лепту у популяризацію мораторію і недопущення використання мови агресора.

Читайте також: Львівський активіст домігся скасування регіональної російської мови у Харкові

Як зазначив член громадської організації «Традиція», учасник російсько-української війни, член Міжвідомчої робочої групи Антон Петрівський, група зможе збирати інформацію про найбільших порушників, найпоширеніші порушення. Дана інформація буде корисна і для органів державної влади, як шукатимуть механізми врегулювання цих моментів.

Голова громадської організації «Літературно-просвітницький проєкт «Дух нації», член Міжвідомчої робочої групи,  громадський активіст Юрій Дадак додає, що пересічні громадяни переважно розглядають окупацію територій і культурну експансію, як два абсолютно різних моменти.

«Насправді «русскій мір» – це не обов’язково триколор на сільраді. «Русскій мір» там, де в сільському клубі буде грати російський шансон, у сільському барі російська попса, а з колонки звичайного українського школяра лунатиме російський реп. Тому треба максимально поширювати інформацію про небезпеку русифікації інформаційного простору», – каже Юрій Дадак.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!