Суд не дозволив знести скандальний ЖК на Малоголосківській, який будували з порушеннями

3393 0
Суд вирішив, що діяльність забудовника не можна вважати самочинною.
Фото: ЛУН

Фото: ЛУН

Господарський суд Львівської області не дозволив знести незавершене будівництво багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12Б у Львові. Про це йдеться у рішенні судді Олени Щигельської, пише «Наші гроші».

Зазначається, що Львівська міська рада позивалася до ТОВ «МС-МК 8», яке зводить ЖК «Deluxe-2» на орендованій в міста ділянці площею 26 «соток». Як передбачалося, компанія повинна була збудувати багатоповерхівку висотою 33,7 метри з максимальним відсотком забудови ділянки 27%. Однак через порушення у 2020 році виконком скасував забудовникові містобудівні умови та обмеження. У квітні 2021-го забудовник відновив дозвіл на будівництво багатоповерхівки.

Читайте також: У Львові попереджають про незаконне будівництво багатоповерхівки у мікрорайоні Скнилова

Під час обстежень, проведених влітку 2020 року, виявили, що одна зі сторін будівлі розміщена безпосередньо на межі відведеної ділянки, без відступу, та вийшла одним кутом за межу приблизно на 10 сантиметрів. Тоді навколо земельної ділянки встановили паркан, яким самовільно захопили суміжні комунальні землі.

Львівська міськрада вважає, що забудовник «МС-МК 8» відхилився від затверджених МУО, захопив землі комунальної власності, зменшив відповідні протипожежні проїзди, що є грубим порушенням у сфері будівництва. Через те, що конструктивні елементи є несучими, перебудова неможлива. Тому потрібно знести будову як самочинну, крім того, за рахунок забудовника.

Як пишуть «Наші гроші», забудовник у суді заявив, що має містобудівні умови (їхнє скасування фірма успішно оскаржила в суді), дозволи на проведення робіт, а тому це не самочинне будівництво. Крім того, в акті вказано, що обміри об`єкту будівництва та паркану здійснив сертифікований інженер-геодезист, однак не зазначили, коли саме проводилися ці обміри, не долучили копію його свідоцтва, документи про повірку його приладів тощо. Попри це, забудовника не попередили про таку перевірку, як те, де докази, паркан встановив «МС-МК 8», і що саме він є його власником.

У суді пояснили, що самочинне будівництво може мати місце у трьох випадках:

  • будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;
  • без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту;
  • з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

 

Читайте також: Замість двох поверхів – п'ять. На Варшавській виявили незаконне будівництво

У результаті, міськрада передавала ділянку для будівництва ЖК в оренду, є чинні МУО та дозволи, і на думку суду, правильними є зауваження щодо геодезиста і його вимірювань. Крім того, на обстеження не покликали «МС-МК 8», а це «порушує права відповідача, оскільки його позбавлено можливості надати пояснення при проведенні вказаного обстеження». Відтак, суд вирішив, що діяльність компанії-забудовника не можна трактувати як самочинну.

Нагадаємо, що компанія «МС-МК 8» отримала містобудівні умови та обмеження у вересні 2018 року. Висота будівлі повинна становити 33,7 метрів. Згідно з даними платформи Youcontrol, компанія «МС – МК 8» зареєстрована у Львові у 2017 році. Її власником вказаний львів'янин Андрій Мазур.

Він упродовж 2016-2019 років був директором компанії «МС Імперіал». Це підприємство побудувало житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир. 

У червні 2020 року міськвиконком Львова скасував містобудівні умови та обмеження компанії MS на будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Малоголосківській,12б, оскільки МУО видали на 60% забудови земельної ділянки, а забудовник фактично зайняв 90% території – замість підземного парку він збудував наземний. Окрім того, частина ділянки, якою користується забудовник, є міською землею. Тут проходять червоні лінії, планується магістраль, а інвестор використовує її під заїзд.

У липні 2020 року Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію рішення виконкому про скасування МУО, тож забудовник відновив містобудівні умови та обмеження на це будівництво.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!