У Львові триває місяць авторських читань. Програма 11-14 липня

1736 0
Упродовж липня Львів приймає понад 60 письменників та письменниць з усієї України, а також Румунії, Чехії, Польщі, Словаччини.
Фото: Анастасія Іванова

Фото: Анастасія Іванова

У Львові триває місяць авторських читань. Усі події відбуваються у галереї сценографії Театру Лесі Українки, що на вул. Городоцькій, 36. Автори читають мовою оригіналу з субтитрованим перекладом.Tvoemisto.tv пропонує переглянути програму 11-14 липня.

11 липня, четвер

18:30 – Вероніка Мурек (Польща). Модерує Остап Сливинський.

Дебютна збірка оповідань «Uprawa roślin południowych metodą Miczurina» («Вирощування південних рослин за методом Мічуріна») отримала літературну премію Вітольда Ґомбровича. Критики звернули увагу на помітне чуття мови авторки та свободу у створенні гротескного світу. Мурек теж була високо оцінена за театральну творчість – у 2015 році вона отримала Драматичну премію Гдині. Цієї весни вийшла її збірка драм Feinweinblein.

20:00 – Адріан Скіоп (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Письменник, журналіст, народився 1973 року в Порумбаку-де-Жос із населенням 3 тисячі осіб на півдні Румунії. Вивчав румунську мову й літературу, заробляв на життя працею сільським учителем та маляром приміщень, врешті став доктором наук в антропології. Автор трьох романів. Усі його книжки автобіографічного характеру, особливо остання, що описує гомосексуальний зв’язок антрополога Аді із хлопцем із ромського клану з бухарестських нетрів Ферентарі. За цією книгою режисер Іван Младеновіч створив однойменний фільм, у якому Скіоп зіграв головну роль.

12 липня, п’ятниця

18:30 – Петро Яценко (Україна). Модерує Андрій Дрозда.

Письменник, журналіст, викладач креативного письма. Народився й виріс у Львові, багато пише саме про рідне місто, у грудні 2018 р. отримав Премію міста літератури ЮНЕСКО за роман «Нечуй. Немов. Небач». Каже, що до роботи над цією книгою застосував технології «ощадливого стартапу»: мав постійний зворотний зв’язок із майбутніми читачами. Разом з дружиною, дитячою письменницею Галиною Ткачук, розробив курс «Програмуємо… страшні історії» для молодших школярів, де діти можуть вивчати програмування та креативне письмо водночас.

20:00 – Філіп Флоріан (Румунія). Модерує Ганна Улюра.

Народився 1968 року в Бухаресті, прозаїк. У дев’яностих заробляв на життя, працюючи журналістом і кореспондентом «Радіо Свобода» та Deutsche Welle. Зірковий успіх йому в тридцять сім років принесла перша книжка «Degete mici» («Мізинці»), роман про ірраціональну атмосферу в Румунії періоду дев’яностих, який миттю опинився на стелажах книгарень Угорщини, Польщі, Німеччини, США, Словенії, Словаччини, Італії, Іспанії й Болгарії. Наступну прозову книжку «Băiuţeii»(«Хлопці») написав разом із братом Матеєм, у ній в іронічно-ностальгічному тоні описує своє дитинство на одній із околиць Бухареста. Його поки що останній роман, «Toate bufniţele» («Усі сови»), через спогади співставляє реальність комуністичного режиму з незіпсованим дитячим баченням.

13 липня, субота

18:30 – Мирослав Лаюк (Україна). Модерує Андрій Дрозда.

Молодий український письменник, автор трьох поетичних книжок та двох романів. Лауреат премій «Літакцент року», «Смолоскип», «Коронація слова» тощо. Сатиричний сімейний роман «Баборня» увійшов до короткого списку Книги року ВВС 2016. «Я мислю поета як людину унікальну, таку, яка постійно рятує світ», – твердить Мирослав Лаюк. Окрім іншого, веде авторські радіопрограми на Old Fashioned Radio – «ЧИТвер» та «Слова».

20:00 – Ана Бландіана (Румунія). Модерує Юрій Завадський.

Одна з найвиразніших голосів сучасної румунської поезії. Дебютувала в середині шістдесятих років збіркою «Ersoana întâia plural» («Перша особа однини»), потім були інші поетичні книги, спрямовані на філософську та етичну рефлексію. У кінці вісімдесятих через заборону публікуватись жила під наглядом органів безпеки. Наступну збірку «Arhitectura valurilor» («Архітектура хвиль»), у якій розглядає абсурд режиму Чаушеску, опублікувала вже після 1989 року. Також видала лірико-фантастичні оповідання, роман, декілька публіцистичних книг. Втім, постійно повертається до поезії. Виступає на підтримку громадянського суспільства та прав людини, у дев’яностих роках організувала відновлення пам’ятника жертві комунізму, колишньому політичному в’язню Марматє в Сіґеті. Її твори були перекладені 26-ма мовами. 

14 липня, неділя

18:30 – Ганна Улюра (Україна). Модерує Євгенія Нестерович.

Українська літературознавиця, кандидатка філологічних наук, літературна критикиня, доцентка Школи журналістики УКУ.  Одна з наукових редакторів Шевченківської Енциклопедії. 2015 року книжка Улюри «Пострадянська жіноча проза як соціокультурний та естетичний проект» увійшла до десятки найкращих книжок року за версією порталу ЛітАкцент. Нагороджена Спеціальною відзнакою за внесок у розвиток та просування української книги та читання в Україні і світі від BookForum (2018). 2018 року у видавництві ArtHuss вийшла книжка літературознавчого нон-фікшн Ганни Улюри «365. Книжка на кожен день, щоб справляти враження культурної людини»; у 2019 отримала нагороду «ЛітАкцент року» (номінація: літературознавство) і посіла перше місце Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Хрестоматія». Увійшла до рейтингу «25 найкращих письменників України» від журналу Фокус (червень, 2019) – посіла восьме місце.

20:00 – Юлія Мілітару (Румунія). Модерує Юрій Завадський.

Поетка і видавчиня, зі студіювання медицини втекла на філософський факультет Бухарестського університету, де здобула докторський ступінь в літературі. Керує видавничим об’єднанням frACTalia, яке спеціалізується на експериментальній поезії та маргінальних жанрах. У своїй останній поетичній книжці Confiscarea bestiei. O postcercetare («Відволікання дикого звіра. Дослідження ex post») деконструює й знову творить поезію. Межі свого мистецького вираження розширює цифровими колажами, інсталяціями, відеоінсталяціями й каже: «Експериментальної літератури немає. Існують тільки комбінації дискурсів, пошуків – не більше». 

Читайте також: Львів'ян запрошують на вечір танго у Львівській філармонії

Вхід на читання – вільний.

Повна програма фестивалю, що триває до 4 серпня, на сайті фестивалю. Онлайн трансляції усіх читань – на сторінці фестивалю у фейсбуці.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!