У Львові вертеп колядуватиме на підтримку політв’язня Владислава Єсипенка

1360 0
Подія відбудеться у студцентрі нового корпусу студентського колеґіуму УКУ за адресою: вул. Козельницька, 2а.
Вертеп, Євген Худзик, театр, УКУ

Вертеп, Євген Худзик, театр, УКУ

Шкільний театр Українського католицького університету «На Симонових стовпах» під керівництвом режисера Євгена Худзика проведе вертеп на підтримку політв’язня Владислава Єсипенка.

Також театрали хочуть вшанувати 50-ту річницю початку арештів української інтелігенції. 12 січня 1972 року, після Різдвяної коляди, КДБ почало арештовувати українських діячів. Тоді були ув'язнено багато митців, зокрема поет Василь Стус. 

«Ми знаємо, що вертеп 1972 року збирав кошти для помочі арештованим дисидентам і політв’язням. І ми хочемо цю традицію відродити, тож збираємо кошти для тих, хто зараз є політв’язнями і хто перебуває у російських тюрмах. Зокрема, для жителів Криму та Владислава Єсипенка – кореспондента проєкту «Крим. Реалії» від Радіо Свобода», – каже у коментарі Tvoemisto.tv режисер Євген Худзик.

(На фото: Владислав Єсипенко, Громадське)

Так, уже завтра, 12 січня о 18:00, до 50-річчя «арештованої коляди» української інтелігенції, зокрема Василя Стуса, Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах» Євгена Худзика проведе коляду під назвою «Операція «розБЛОКування». Подія відбудеться у студцентрі нового корпусу студентського колеґіуму УКУ за адресою: вул. Козельницька, 2а. Також бажаючі можуть долучитися до онлайн трансляції події за лінком (ID зустрічі: 980 1543 4261, пароль: Vbw50r).

Нагадаємо, що вертеп під керівництвом Євгена Худзика нещодавно відвідав оселі багатьох львівських дисидентів. Так, театрали вертепували у квартирі Мирослава Мариновича, сім’ї Михайла Гориня, першого ректора УКУ отця Михайла Димида, музиканта Тараса Чубая, педагога Павла Хобзея, а також виступали у Шевченківському гаю та у Національному музеї імені Андрея Шептицького.

Для довідки

Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст (фрилансер) Радіо Свобода («проєкт Крим. Реалії»), висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Був затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у зборі інформації «на користь спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою». Покарання за заявленими статтями передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі. За час, поки Владислав перебуває у СІЗО, він заявляв про тортури з боку російських спецслужб. 

Офіційної інформації від російських силових структур про слідчі дії щодо Владислава Єсипенка немає. Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська та Міжнародна федерації журналістів, президент Радіо Свобода Джеймі Флай закликали до негайного звільнення та зняття всіх звинувачень із кореспондента.

Роман Тищенко-Ламанський 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!