У Львові відкрили перший банк їжі, де потребуючі можуть отримувати продукти безкоштовно

2652 0
«Тарілка» – перший в Україні та у Львові продовольчий банк.
Фото: Фейсбук ГО "Тарілка"

Фото: Фейсбук ГО "Тарілка"

У Львові на вулиці Кульпарківській, 158 запрацював продовольчий банк «Тарілка», де люди, які потребують продуктів, зможуть їх отримати безкоштовно, інформують у Львівській міській раді.

Читайте також: У Львові відкривають перший продовольчий банк їжі для потребуючих

«Ми майже 2 роки йшли до того, аби відкрити двері приміщення нашого продовольчого банку. Сьогодні у нашому місті починає функціонувати унікальний проєкт, який дуже органічно поєднує як екологічну, так і соціальну складову», – зазначив керівник ГО «Тарілка» Іван Павліш. 

Це перший такий проєкт в Україні, метою якого є повноцінне функціонування продовольчого банку їжі, що збиратиме у магазинах та кафе продукти, в яких завершується термін придатності. 

Відтак, можна буде зменшити рівень органічних відходів і забезпечити щоденне харчування малозабезпеченим людям. 

У ГО «Тарілка» зазначили, що станом на сьогодні у світі 1/3 всіх продуктів йде на смітник, а Україна – серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складають з органічних відходів. 

Українці щороку викидають близько 7 тонн продуктів, які придатні для споживання, вартістю понад 5,5 мільярдів гривень. 

За словами ідеолога проєкту Ростислава Косюри, один проєкт не зможе вирішити цю проблему повністю, але це точно стане добрим кроком на шляху до вирішення ситуації. 

Обов’язкові правила роботи банку: 

  1. Реєстрація. Для отримання продуктового набору необхідно обов'язково та завчасно пройти реєстрацію за номером телефону 067 00 64 720. Для реєстрації потрібен паспорт, посвідчення пільгової категорії населення та номер телефону, за яким волонтери будуть контактувати. Отримати продуктовий набір можна буде у визначений день та час, про який волонтер повідомить завчасно по телефону. Якщо не зможете додзвонитися за вищевказаним номером – не хвилюйтеся, волонтери обов’язково перетелефонують, як тільки у них з’явиться вільна хвилина.
  2. Продуктовий набір. Після реєстрації відвідувач може отримати стільки продуктів, скільки поміщається у спеціальну торбинку «Тарілки». Продуктовий набір формує волонтер безпосередньо у банку. Відвідувач отримує набір із тих продуктів, які надійдуть цього дня.
  3. Культура візиту до «Тарілки». Волонтери просять дотримуватись «живої» черги і поваги один до одного. Вхід у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння заборонено. Заборонено відвідування продовольчого банку без захисної маски. На вході у приміщення необхідно пройти безконтактне вимірювання температури, а також помити та продезінфікувати руки. Після цього відвідувач має показати волонтеру посвідчення пільгової категорії населення.

Читайте також: Як виживає в умовах карантину Оселя, що опікується бідними у Львові

Нагадаємо, що у Львові не було продовольчого банку, їжу з якого віддавали б безпритульним, людям із малозабезпечених сімей чи пенсіонерам. Зайнявся його створенням підприємець та волонтер Ростислав Косюра, який переїхав до України в серпні 2019 року. Tvoemisto.tv у межах проєкту «Я вірю в цю країну» він розповів, яким буде перший у Львові продовольчий банк, як він допомагатиме мінімізувати кількість сміття та що таке «закон негарних фруктів і овочів».

Фото Львівської міської ради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!