У Львові відновили браму у будинку на вулиці Руданського. Фото до і після

1507 0
Вартість робіт становила 50 586 грн.
Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

У Львові відновили браму у будинку на вулиці Руданського, 1. Двері отримали нове життя в межах міської програми співфінансування, яку координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища ЛМР. Роботи фахівці розпочали виконувати ще до початку повномасштабного вторгнення москалів в Україну.

«Це – дубові історичні двері, які були у поганому стані, зокрема, через нефахову реставрацію у минулому. Брама мала суттєво втрачене декоративне оздоблення. Тож ми знайшли такі ж самі двері на вулиці Тиктора і за тими ескізами зробили копії елементів, яких не вистачало», повідомив реставратор Павло Войтович.

Читайте також: На вулиці Пекарській у Львові відреставрували історичну металеву браму

Окрім того, в цій брамі реставратори відновили втрачені раніше віконця на завісах, які відчиняються з боку під’їзду. Такі віконця колись робили для того, щоб зручно було мити скло. А у світлику замінили звичайне скло на фацетоване та внизу брами поставили втрачений раніше відбійник для ніг. 

Читайте також: На Домініканському соборі відреставрували скульптури двох монахинь

Загалом довелося замінити приблизно 10% зіпсованої часом деревини. Вартість робіт становила 50 586 грн. Із цієї суми місто оплатило 70%, а вклад мешканців у відновлення брами становив 15 1476 грн свого внеску.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові діє Програма співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Вона передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці. Напередодні у центрі Львова, на вулиці Гнатюка, 13, відреставрували дерев’яні двері. 

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!